Basbousa

Basbousa

Publicerat:

Tillagningstid:

I Sverige har vi vår kanelbulle, och i Marocko har de sin basbousa. Bakverket som är synonymt med fika. I viss mån är den inte mer komplicerad än muffins, men det krävs ändå rätt ingredienser och rätt mängder för att den ska bli riktigt perfekt. Den kan göras med eller utan ägg, men det här receptet är utan.

Ingredienser

20portioner

Sockerlag

  • 3dl
    strösocker
  • 2,5dl
    vatten
  • 1msk
    apelsinblomvatten (finns i välsorterade matbutiker)
  • ½
    citron, skal och saft

Basbousa

  • 50g
    smör
  • 3dl
    rapsolja
  • 4dl
    filmjölk eller mjölk
  • 5dl
    mannagryn, finmald
  • 2dl
    mandelmjöl
  • 1dl
    strösocker
  • 2tsk
    bakpulver
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 2
    stora apelsiner, saft och rivet skal

Till garnering

  • sötmandlar, skalade och rostade
  • skal från ½ citron och saft från hela
  • kokos
  • vit choklad
  • rosenknoppar

Så lagar du

  1. Lägg alla ingredienserna till sockerlagen i en kastrull. Låt dessa koka upp under omrörning i någon minut innan du sänker värmen på spisen och låt sjuda i ungefär 5 minuter.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och låt sockerlagen svalna medan du förbereder kakan.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  4. Smörj formen (som kan vara rund eller rektangulär beroende på vad du gillar bäst) med smör. Det behövs inget ströbröd.
  5. Smält smöret till kakan och blanda ihop med resten av ingredienserna till en lös smet med hjälp av en slickepott. Du behöver alltså inte använda elvisp. Den ska vara lös men man ska fortfarande kunna se spår av slickepotten.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30–45 minuter eller tills den fått en gyllenbrun färg (beroende på hur bra din form leder värme så kommer detta ta olika lång tid).
  7. Skär kakan i bitar när den precis kommit ut ur ugnen och häll på sirapen över hela kakan. Dekorera gärna med rostade sötmandlar.
  8. Plasta in formen så fort den svalnat.
  9. Garnera kakan när den svalnat med kokos, vit choklad (finhackad eller pellets) och rosenknoppar (finns i välsorterade mataffärer).

Tips

Om du vill göra en vegansk variant, byt ut smör mot mjölkfritt margarin och filmjölk mot växtbaserad yoghurt, en rinnigare sort. Byt också ut chokladen mot en vegansk variant.

Dela det här receptet med dina vänner!