Ghriba

Ghriba

Publicerat:

Tillagningstid:

Sverige har sin nöttopp. Och Marocko har sin Ghriba, en av de mest kända marockanska kakorna. Alla har sitt recept, som ofta ärvts generation efter generation. Ghriba betyder ”den mystiska” eller ”den roliga främlingen”. Man brukar säga att när den kommer ut ur ugnen är det ett ansikte med en massa leenden eftersom den är krackelerad och har en valnöt på toppen. Det spröda är, som så ofta, det vackra. Och tro mig, de här kakorna håller ihop trots sprödheten.

Ingredienser

20portioner

  • 250g
    mandelmjöl
  • 1dl
    strösocker
  • 50g
    rumstempererat smör
  • 1dl
    kakao
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1msk
    glukos
  • 1krm
    salt
  • 1
    ägg
  • rivet skal från en apelsin

Garnering

  • 0,5dl
    strösocker
  • 1dl
    florsocker
  • 20st
    hela valnötter att garnera med

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop alla ingredienserna till kakorna till en formbar och lite kladdig deg.
  3. Dela degen i lika många delar som du vill ha kakor och rulla till jämna bollar.
  4. Rulla kakbollarna först i strösocker och sen rikligt i florsocker.
  5. Fördela kakorna på en plåt med bakplåtspapper och tryck ner en valnöt i mitten på varje kaka så att ytan på kakan spricker.
  6. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
  7. Låt svalna helt och hållet innan du serverar eller förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.

Dela det här receptet med dina vänner!