Lgorss

Lgorss

Publicerat:

Tillagningstid:

Det känns som att inget ont kan ske när man känner doften av nybakt bröd. Ibland kan matbrödet avgöra en hel middag. Lgorss är ett sånt bröd som kan göra maten rättvisa. Lgorss är ett marockanskt brioche-bröd, men med anis som det där lilla extra. Det här brödet har bakats i Marocko sen 1500-talet. Det är ett enkelt bröd, men det ska inte stressas fram. Sött ska det vara. Nybakt, sött bröd med smör. Ibland undrar man, behövs det något mer? Ja, att dela det med andra förstås.

Ingredienser

25portioner

  • 6dl
    mjölk
  • 50g
    jäst
  • 1,5dl
    olja
  • 1,5dl
    strösocker
  • 1msk
    anisfrön
  • 2msk
    sesamfrön
  • 4
    ägg
  • 3msk
    mjukt smör
  • 15dl
    vetemjöl
  • 1
    ägg till pensling

Så lagar du

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Häll i den ljumma mjölken och rör om tills jästen har löst sig
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och sist mjölet
  4. Rör degen smidig, gärna i en låg bunke som jag använde hemma hos Rkia, men det går också bra i en hushållsmaskin såklart (tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig).
  5. Dela degen i 20 – 30 bitar beroende på hur stora du vill ha dem. Tryck först ut dem till fyrkanter och vik sedan ihop kanterna till mitten. På så vis bildas ett luftigt bröd.
  6. Pensla med ägget. Strö över sesamfrön.
  7. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter.
  8. Grädda i ugnen ca 15 minuter. 200 grader
  9. Ta ut ur formen och täck med en handduk eller njut av de varma lgorss-bröden

 

Dela det här receptet med dina vänner!