Bräserad rådjursbog med soja och ingefära

Bräserad rådjursbog med soja och ingefära.

Publicerat:

Tillagningstid:

Svensk höst möter asiatiska smaker i denna härliga rätt. Servera med udonnudlar och marinerade kantareller i en varm buljong och du är hemma!

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    rådjursbog (ca 1-1,2 kg med ben)
  • 2st
    lökar
  • 1st
    hel vitlök
  • 1st
    röd chili
  • 5st
    salladslökar
  • 1st
    morot
  • 2liter
    vatten
  • 1bit(ar)
    kombu alg
  • 2dl
    torkad svamp (trattkantareller eller karljohan)
  • 1bit(ar)
    ingefära, ca 5 cm
  • 1msk
    sesamolja
  • 1dl
    soja
  • 1dl
    misopasta

Glaze

  • 1dl
    soja
  • 1dl
    mirin
  • ½dl
    svart vitlök
  • 1tsk
    risvinäger

Strimlade grönsaker (till servering)

  • 1st
    morot
  • 1bit(ar)
    rättika, 10 cm
  • 1bit(ar)
    purjolök, 10 cm

Så lagar du

1. Börja med att bryna rådjuret ordentligt runt om i olja.

2. Skär lök, salladslök, morot, chili och vitlök i större bitar och låt de bryna med en stund.

3. Tillsätt vatten så det täcker läggen och låt koka upp. Skumma bort äggviteämnena och tillsätt resterande ingredienser efter 10 minuter. Lyft ur kombualgen och låt det fortsätta sjuda i cirka 1,5-2 timmar under lock.

4. Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och låt småputtra 20 minuter till simmig konsistens.

5. När köttet börjar lossna från benet är det klart. Lyft försiktigt upp bogen och sila bort vätskan. Låt svalna och torka lite, pensla det med glaze och griljera köttet i ugnen på 250 grader grill.

6. Smaka upp den avsilade buljongen med salt och peppar och servera med udonudlar, glaserat rådjurbog, lite strimlade grönsaker, rostade sesamfrön och marinerade kantareller.

Tips

Rådjursbogen kan du lätt ersätta med t ex ett fläsklägg, men tänk då på att koktiden kan öka något.

Bogen är även god att äta till en potatispuré om du inte är en fan av nudlar.

Dela det här receptet med dina vänner!