Frida Ronges kåldolmar

Kåldolmar.

Publicerat:

Tillagningstid:

Husmansklassiker på Frida Ronges vis.

Ingredienser

4portioner

  • 0,75dl
    grötris
  • 2dl
    mjölk (till riskoket)
  • 1
    gul lök, finhackad
  • 40g
    smör
  • 500g
    blandfärs
  • salt och vitpeppar, nymald
  • 2dl
    mjölk, kylskåpskall (till färsen)
  • 2
    ägg
  • 0,75dl
    ljus sirap
  • 1
    vitkål (eller savoykål)
  • 5dl
    kalvbuljong
  • 0,5dl
    vispgrädde
  • ½
    citron, saften

Till servering

  • kokt potatis
  • rårörda lingon
  • ättiksgurka
  • persilja
  • några skivor rå gurka

Rårörda lingon

  • 2dl
    lingon
  • 1dl
    strösocker

Så lagar du

  1. Koka riset enligt förpackningen, tills det blivit riktigt klibbigt i mjölk. Låt kallna till kylskåpskallt.
  2. Koka löken mjuk i smör, låt kallna.
  3. Lägg färsen i en bunke och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills det gått ihop fint.
  4. Tillsätt ris, lök, ägg och hälften av sirapen. Smaka eventuellt av med mer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Koka upp en stor kastrull med vatten.
  6. Stick in en kniv vid roten på kålhuvudet och skär bort roten försiktigt med kniven. Lägg hela huvudet i det kokande vattnet. När bladen lossnar så lägg dem i isvatten. Putsa dem sedan fria från mittnerven.
  7. Fyll bladen med ca 2 msk färs och börja med att vika in underkanten över färsen och sedan sidorna, rulla ihop till fina dolmar. Lägg dolmarna med den ihoprullade kanten nedåt och tajt ihop i en ugnsfast form. Ringla sedan över resten av sirapen, salt och uppkokt varm kalvbuljong.
  8. Baka dolmarna i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter.
  9. Häll av buljongen som bildats i formen i en kastrull, låt koka ner något.
  10. Tillsätt grädde och smaka eventuellt av med citronsaft, salt, peppar och sirap.
  11. Servera med kokt potatis, ättiksgurka och rårörda lingon, några skivor rå gurka och färsk persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!