Kebne festlunch – långkok på ren från grannen

Gryta med lappkok på ren på fjället, en slev i grytan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Efter en topptur till Kebnekaise får Arméns jägarbataljon fira med Paul Svenssons långkok på ren. Receptet tar nästan en hel arbetsdag att laga, men om man väntar på något gott...

Ingredienser

10 - 20portioner

  • 1
    renstek, skuren i tjocka skivor
  • 1
    rentunga
  • 1
    renhjärta
  • 4
    kotletter
  • 6
    potatis
  • 6
    morötter
  • ½
    selleri
  • 4
    lökar
  • 3
    lagerblad
  • 2dl
    renblod
  • vetemjöl
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 5kvist(ar)
    timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 1dl
    hackad persilja

Så lagar du

1. Krydda alla styckdelar med salt och peppar runt om. Bryn på båda sidor och lägg i långpanna.

2. Grovskär 1 morot, och 1 lök. Fördela över köttet med lagerblad och timjan. Täck med vatten och lock.

3. Baka i ugn minst 6 timmar på 130 grader (eller tills tunga och övrigt kött är riktigt mört).

4. Tag ut och sila av buljong. Grovskär övriga rotfrukter och koka var för sig i buljongen. Lyft och kyl.

5. Blanda blod med vetemjöl till lös deg (får prova sig fram med kokprov för mycket mjöl ger hård klimp). Smaka av med finskuren rosmarin och salt.

6. Fyll en spritspåse och spritsa i långa korvar i kokande buljong. Lyft när de flyter upp till ytan och kyl. Skär i mindre bitar som rotfrukterna.

7. Sila buljongen och smaka av med salt och vitpeppar.

8. Putsa tunga på hinna och skär i grova bitar. Grovskär hjärta och plocka stek och kotlett i mindre bitar.

9. Värm grönsaker, kött och klimp i buljongen. Avsluta med att röra i rikligt med hackad persilja.

Dela det här receptet med dina vänner!