Pumpapaj

Pumpapaj

Publicerat:

En klassisk amerikansk pumpapapaj med frasigt mördegsskal, krämig och kryddig pumpafyllning och luftig grädde.

Ingredienser

Pajskal:

  • 3dl
    vetemjöl
  • 2msk
    strösocker
  • 125g
    smör
  • 1st
    äggula

Fyllning:

  • 250g
    pumpa (butternut eller muscat), skalad och urkärnad vikt
  • 2st
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 1tsk
    malen kanel
  • 1tsk
    malen ingefära
  • 1krm
    salt
  • 2msk
    vetemjöl
  • 2dl
    vispgrädde

Garnering:

  • 1dl
    vispgrädde
  • 0,5dl
    hackade pumpakärnor, rostade

Så lagar du

Receptet bakas i en pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar

  1. Pajskal: Arbeta ihop alla ingredienserna till pajdegen bara precis tills det går ihop till en jämn deg.
  2. Kavla ut degen eller tryck ut degen direk i pajformen och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Under tiden kan du göra fyllningen.
  3. Fyllning: Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna.
  6. Häll över pumpapurén i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under konstant omrörning.
  7. Ha sedan ner resten av ingredienserna till fyllningen. Rör ihop till en jämn smet, gärna med hjälp av en ballongvisp.
  8. Nagga botten på pajskalet med hjälp av en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills det inte längre är glansigt.
  9. Häll över pumpafyllningen i pajskalet och fortsätta grädda pajen i nedre av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills fyllningen blivit fast men fortfarande är vobblig.
  10. Låt pajen svalna och stelna i kylskåpet helt och hållet innan du toppar med vispad grädde och hackade pumpafrön.

Dela det här receptet med dina vänner!