Saftig pumpakaka med len och fluffig frosting

Pumpakaka

Publicerat:

Vill du göra en riktigt höstig, kryddig, saftig och god kaka så ska du baka denna pumpakaka med frosting.

Ingredienser

  • 1dl
    pumpapuré (butternut eller muscat)
  • 1st
    morot
  • 2,5dl
    strösocker
  • 1,5dl
    neutral olja
  • 1st
    stort ägg
  • 0,5msk
    äppelcidervinäger
  • 3dl
    vetemjöl
  • 0,25tsk
    salt
  • 0,5tsk
    bikarbonat
  • 2msk
    vaniljsocker
  • 2tsk
    malen kanel
  • 1tsk
    malen ingefära
  • 0,5krm
    malen muskot
  • 1krm
    malen kryddpeppar
  • 1krm
    malen kryddnejlika

Vaniljfrosting:

  • 100g
    smält smör
  • 200g
    färskost
  • 3dl
    florsocker
  • 1msk
    vaniljsocker
  • 1msk
    malen kanel att pudra på frostingen

Så lagar du

Receptet bakas i en långpanna med måtten 20×25 cm och ger 12 bitar pumpakaka med frosting.

  1. Pumpakaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Gör pumpapuré. Skala och kärna ur pumpan. Skär i tärningar och låt koka i lättsaltat vatten i ca 5 minuter eller tills bitarna blivit mjuka.
  3. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  4. Sila bort vattnet och mixa pumpapbitarna till en slät puré. Låt svalna. 
  5. Blanda sedan ihop purén med den skalade och fint rivna moroten i en bunke.
  6. Tillsätt strösocker, olja, ägg och vinäger. Rör ihop med hjälp av en ballongvisp.
  7. Sikta resten av ingredienserna till kakan och fortsätt blanda tills du får en jämn smet.
  8. Häll upp smeten i den fodrade formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr. Låt kakan svalna helt och hållet innan du toppar med frosting.
  9. Frosting: Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Låt svalna.
  10. Vispa ihop färskost, florsocker och vaniljsocker till en jämn och lös smet med hjälp av en elvisp i en bunke.
  11. Tillsätt det smälta smöret, lite i taget, samtidigt som du fortsätter vispa med elvispen hela tiden. Sakta med säkert kommer du att märka att frostingen blir tjockare.
  12. Bre frostingen på den avsvalnade kakan och pudra med kakao.
  13. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

 

Tips!

  • Gör kakan äggfri genom att byta ut ägget mot 2 msk mjölk.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölmix (jag använde Sempers).

Dela det här receptet med dina vänner!