Japansk fondue – Shabu shabu på älg

Tillagningstid:

Japansk fondue – Shabu shabu på älg.

Publicerat:

Tillagningstid:

En härlig rykande gryta med varm buljong mitt på bordet, vackra fat med fint skurna råvaror och små skålar med dipsåser. Kan detta bli en utmanare till fredagstacon nu i novembermörkret? Hursomhelst öppnar vi upp det japanska köket lite grann och får en explosion av nya smaker och en social måltid som förhoppningsvis bäddar för spännande samtal och trevlig kväll runt matbordet med familj och vänner.

Ingredienser

4 portioner

  • 400 g
    älg, innanlår, filé eller entrecôte i mycket tunna skivor
  • 1
    purjolök, stor
  • 1 bit(ar)
    salladskål
  • 2
    morötter
  • 100 g
    enokisvamp
  • 8 st
    shiitakesvampar
  • 30 g
    nudlar, gärna glas- eller shiratake-nudlar
  • 1 st
    tofu, fast
  • 1 bit(ar)
    rättika, ca 10-15cm
  • 1
    spansk peppar, röd
  • 1 knippa(or)
    gräslök
  • 1 kruk(or)
    koriander, färsk
  • 4 dl
    rundkornigt japansk ris, kokat enligt anvisningarna

Ponzu

  • 1 dl
    soja
  • 1 st
    citron, saften
  • 1 bit(ar)
    röd chili, finhackad
  • 1 msk
    sesamfrön, rostade
  • 1 msk
    mirin, risvin
  • 1 klyfta(or)
    vitlök

Goma-dare

  • 2 msk
    sake
  • 1 msk
    tahini
  • ½ dl
    soja, japansk
  • 1 msk
    misopasta
  • 1 msk
    rapsolja
  • 1 tsk
    sesamolja
  • 2 tsk
    socker
  • 2 tsk
    mirin
  • 2 tsk
    ris vinäger

Buljong

  • 1 liter
    färdig buljong av kyckling, vilt eller nöt
  • 1 dl
    sake eller vitt vin
  • 1 bit(ar)
    kombu havstång, 5 cm

Till servering

  • japansk soja

Så lagar du