Kryddigt älghögrev med varma lingon och björnbär

Kryddigt högrev

Publicerat:

Har du inte högrev kan du använda bogstek eller ytterlår. Du kan också byta ut älgköttet till nöt, lamm, hjort eller gris. Jag älskar att ha bönor i mina grytor då de ger en underbar must, smak och härlig karaktär till grytorna. Bönorna har också en viss redande effekt som ökar rundheten i grytan. Jag kokar köttet helt i bit och delar det i grytan när det faller isär.

Ingredienser

4portioner

Högrev

  • 500 g
    hel bit älg, högrev
  • 2msk
    skirat smör
  • 1tsk
    hela kardemummakärnor
  • 1tsk
    anisfrön
  • 2-3st
    stjärnanis
  • 1tsk
    fänkålfrön
  • ½dl
    hackad blekselleri
  • ½st
    gul lök
  • 1msk
    rökt paprika
  • 2dl
    portvin
  • 2msk
    kalvfond, koncentrat
  • 1tsk
    farinsocker
  • 1tsk
    tellicherry svartpeppar
  • 1burk(ar)
    blandade bönor efter tycke och smak
  • 2msk
    majsstärkelse + 2msk vatten till redning
  • 1-2liter
    vatten så det täcker köttet
  • kokt potatis eller ris

Varma lingon och björnbär

  • 2dl
    Lingon
  • 1dl
    Björnbär
  • 2dl
    Farinsocker
  • 2msk
    Vatten

Serveringsförslag

  • kokt potatis eller ris

Så lagar du

Börja med att mortla kardemumma, anisfrön, fänkålsfrön och svartpepparn. På så sätt öppnar du upp mycket smaker och arom och du väcker de eteriska oljorna i kryddorna.

Hacka selleri och lök som sedan skall koka med i grytan hela tiden för att ge smak, det gör ingenting om dom kokar sönder i grytan.

Rubba in köttet tillsammans med saltet och låt vila i 10-15 minuter, detta för att kryddorna och aromerna skall sätta sig i köttet.

Hetta sedan upp en gryta på medeltemperatur och fräs köttet, sellerin och löken i det skirade smöret. Ha inte för hög temperatur för då kommer du att bränna kryddorna och förlora alla smakämnen. Vänd köttet och se till att du fått en krispig yta.

Slå på portvinet och låt det koka in i köttet på medeltemperatur. Använd ett lock och vänd köttet då och då. Täck köttet med vatten och slå på den rökta paprikan och kalvfonden. Koka upp och red med majsstärkelsen. Låt det småkoka eller sjuda försiktigt i 3-4 timmar tills du i princip kan mosa köttet med en gaffel.

Tillsätt bönorna och koka upp tills dom blivit genomvarma.

 

Varma lingon

Värm allt tillsammans utan att koka. Det är klart så sockret smärt och bären är genomvarma.

Dela det här receptet med dina vänner!