Norling: ”Det får inte fortsätta så här”

Uppdaterad
Publicerad

Bara timmar efter att han sparkats mötte Rikard Norling den samlade mediakåren på Friends arena och satte sina egna ord om avskedet.
– Det får inte fortsätta så här, det är inte bra för klubben, säger han.

Efter en längre tid av svaga resultat sparkades Rikard Norling, 49, dagen efter derbyförlusten mot Djurgårdens IF.

På presskonferensen medger Norling att han haft en dålig känsla de senaste veckorna.

– Det kändes inte bra och efter matchen mot Häcken kände jag att det här kanske inte är så bra för klubben. Vi har gått på pumpen och förlorat två matcher med 4-0 och då har jag känt att jag behöver hitta mer rätt i spelsättet. Så där och då började jag känna att det inte får fortsätta så här, det är inte bra för klubben.

Norlings spelidé

I takt med att de svaga resultaten kommit har alltfler kritiska röster höjts kring AIK:s nya spelidé som går ut på ett man-man-spel.

Norling tar på sig ansvaret fullt ut för spelidén och menar att han inte utsatts för någon påverkan från ledningen med sportchefen Björn Wesström i spetsen.

– Spelsättet är inget annat än mitt beslut, ingen skugga ska falla på honom (Wesström red.anm). Jag kommer fortsätta att undvika att recensera mina chefers jobb.

På frågan om Norling hade velat fortsätta svarar han entydligt:

– Jag hade gärna velat stanna, det är ändå AIK jag verkar i. Jag inser det, men när det kommer till en viss gräns blir det jäkligt svårt. Det är så otroligt mycket runt omkring som påverkar.

”Truppen behöver förstärkas”

49-åringen känner att han haft spelargruppens stöd ändå in i slutet.

– Jag har fram till i går känt att jag absolut haft dem med mig. Jag hade märkt om det var annorlunda, att det inte var redo att ta sig an uppgiften på det sättet som de gjorde igår (derby mot Dif red.anm). Så jag kan inte säga att jag inte haft de med mig.

I nuläget är ingen ersättare på tränarbänken klar. Det ryktas främst om Bartosz Grzelak som var assisterande tränare till Norling under guldåret 2018. AIK:s sportchef Henrik Jurelius medger att Grzelak finns på tapeten.

– Han är ett av alternativen vi tittar på. Bartosz hade en stor del i vår framgång 2018. En väldigt kompetent tränare, en modern tränare med bra idéer, säger Jurelius till Sportexpressen.

Förutom tränarfrågan har Norling klart för sig vad som är av största vikt för AIK just nu.

– Det viktigaste nu är att truppen behöver förstärkas, på onsdag öppnar transferfönstret. Jag tror inte bara det handlar om ny tränare utan spelare också, det tror jag är något man jobbar stenhårt med.

Norling är den tränare som lett AIK i flest tävlingsmatcher genom tiderna, 305 stycken.

KLIPP: Nannskog om vilka spelartyper AIK behöver

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.