100 åkare åkte ur: ”Vi skulle inte ha vattnat”

Uppdaterad
Publicerad

När SM-slalomen avgjordes i Tärnaby idag var det rena rama plockepinn vad gäller åkare som låg ner i backen eller missade portar. Av de 129 åkare som kom till start i herr och damtävlingen var det bara 29 som tog sig i mål och fick ett resultat efter två åk. Banan var alltför isig och svår. Tävlingsledaren från SK Fjällvinden är självkritisk.

– Det var ett felbeslut att vattna banan, erkänner Mattias Kangas för SVT Sport.

Det finns inte 129 alpina slalomåkare i Sverige som håller absoluta världsklass. Det är inget konstigt i sig. Men att det bara är ett tiotal på herrsidan respektive damsidan som är så bra att man klarar av en avancerad backe av världscupklass blev tydligt i dag.

Våra två OS-guldmedaljörer André Myhrer och Frida Hansdotter hade inga problem med det isiga underlaget när de vann varsitt guld, men de som inte var och varannan vecka åker i backar av den svårighetsgraden klarade inte ens av att ta sig i mål.

Frustrerade åkare

– Det är klart att åkarna var frustrerade, säger tävlingsledaren Kangas om hur flertalet åkare reagerade efter tävlingen.

Är ni nöjda med att 100 åkare åker ur?

– Nej, det är klart vi inte är.  Det är ju tråkigt. Så här i efterhand var det ett felbeslut att vattna.

Varför tog ni beslutet att vattna banan?

– Vi har haft diskussioner med backledningen och alla tränare runtomkring, även med förbundets tränare som har god erfarenhet av att vattna backar. I lördags-söndags så bestämde vi oss för att vattna banan.

–Tanken var att det skulle bli hårt och kompakt men så här i efterhand så blev det för tufft. De som tog beslutet har stor erfarenhet men det blev fel, vi kanske vattnade två timmar för sent, solen hann gå ner och det frös, förklarar Kangas.

Försökte ni kanske anpassa banan för de allra bästa och inte för hela startfältet?

– Ja, det är väl det man får ta med sig. Vi har ju världens bästa åkare här, de löser det ju fantastiskt bra men sedan har vi ju 50 åkare till som inte klarar det och där får vi tänka till om vi kan ta bättre beslut i framtiden.

Ingen bra marknadsföring

– Det här visar ju hur bra de är, Frida, André och Mattias. Så här har de det jämnt.  Så här svårt är det, men ska vi marknadsföra oss så kanske vi inte ska göra så här på ett SM.

– Vi vill ju gärna marknadsföra våran idrott på ett bra sätt och vi lyckades inte idag med det, konstaterar Kangas.

Se dagens slalomtävlingar från SM-veckan i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.