Vinnaren Kjetil Jansrud och tvåan Aksel Lund Svindal. Foto: Bildbyrån

Aksel Lund Svindal tackade för sig med VM-silver i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Sista loppet i karriären. Då tackade Aksel Lund Svindal för sig genom att ta VM-silver i herrarnas störtlopp. Han var endast två hundradelar bakom landsmannen Kjetil Jansrud som vann guld trots brutna ben i handen.

– En perfekt dag för oss, säger Svindal till Sport.

Länge var det osäkert om det ens skulle bli något störtlopp för herrarna i dag efter tungt snöfall, dimma och vind.

När tävlingen väl startade, en timme sent, blev det snabbt norsk i topp.

VM-vintern

Kjetil Jansrud stod för ett superåk och tog över ledningen som femte startande. Kort därefter fick han sällskap av sin gode vän och landsman Aksel Lund Svindal.

I sitt sista race i karriären var han otroligt nära att ta den allra ädlaste medaljen. Svindal ledde vid första mellantiden men fick till slut se sig slagen av Jansrud med endast två hundradelar. På läktaren jublade den norska kungafamiljen.

Trea slutade österrikaren Vincent Kriechmayr, 33 hundradelar bakom. Vinnaren i super-G, italienaren Dominik Paris, blev sexa och var efteråt kritisk till att tävlingen genomfördes.

Aksel Lund Svindals VM-medalj är hans nionde totalt under en karriär där han vunnit fem VM-guld och två OS-guld.

– Det är mycket norska flaggor och en perfekt dag för oss. I sista racet så är det kul att bjuda på en ordentlig show. Det är helt sjukt, säger Svindal till SVT Sport.

Vann guld med brutna ben i handen

Kjetil Jansruds guld är det första i VM-sammanhang, efter ett tidigare silver i superkombination från 2015. Segern är imponerande med tanke på att Jansrud tävlar i Åre med brutna ben i handen, något som tvingat honom att tejpa fast handen i staven.

– Det är overkligt. Det har varit trubbel och trubbel och jag har inte fått det att stämma under säsongen. Det har känts som en evig kamp och att då få till det i dag är fantastiskt. Det var så långt borta i Kitzbühel (där han kraschade) att jag skulle kunna stå på ett par skidor efter två veckor, säger Jansrud.

Janrud har ett OS-guld i super-G från 2014 som främsta merit före dagens VM-guld. I störtloppet i OS i Pyeongchang 2018 var det Svindal som vann guld före Jansrud.

– Det var lite payback för OS. Men det är inte många som kan avsluta en sådan karriär med en VM-medalj. Han är helt enorm och vi kommer sakna honom mycket, säger Jansrud.

Monsén bäst av svenskarna

Felix Monsén blev bäste svensk på en 16:e plats, 1,27 bakom Jansrud.

– Det var sjukt kul. Men det var tricksigt för det slog och var man inte i spåret så låg det ett stort lager snö. Men jag är ändå nöjd med åket i sig. Jag ser att jag kan mäta mig med de bästa i världen, säger Monsén till SVT Sport.

Övriga svenska resultat: Olle Sundin, 34, Filip Platter, 44 och Alexander Köll, 45.

Aksel Lund Svindals karriär i siffror

Pallplatser i världscupen: 80

Vinster i världscupen: 36

VM-medaljer: nio, varav fem guld (störtlopp & storslalom 2007, superkombination 2009 & 2011, störtlopp 2013)

OS-medaljer: fyra, varav två guld (super-G 2010, störtlopp 2018)

Vinster i totala världscupen: 2

Vinster i störtloppscupen: 2

Vinster i super G-cupen: 5

Vinster i storslalomcupen: 1

Vinster i kombinationscupen: 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet