Alpina landslaget drabbat av corona

Uppdaterad
Publicerad

Det alpina landslaget har drabbats av coronasmittan.

Landslagstränaren Ola Masdal har testats positivt för corona, och ytterligare en tränare har testats och väntar på svar.

Landslagschefen Lars Melin bekräftar att den alpina truppen drabbats på tränarsidan.

– Ola Masdal sitter i karantän i Sölden på grund av corona, och ytterligare en hjälptränare har testats efter rekommendationer från österrikiska myndigheter då han åkt lift ihop med Masdal, och han väntar på svar, säger Lars Melin till SVT Sport.

Corona och idrott

Dock påverkar det inte truppens förutsättningar inför världscuppremiären.

– Vi är fullt förberedda för situationen som den är. Och om det fattas folk på söndag, då kommer vi att ta in damcoacher där. Det är inga problem överhuvudtaget, säger Lars Melin.

Det har figurerat uppgifter om att Sölden ska fungera som en form av testtävling för resten av säsongen.

”De känns förberedda”

Det tror inte chefen för svenska herrtruppen, Fredrik Kingstad.

– Vi har inte fått till oss att det ska testas för om det ska funka eller inte. Jag tycker det känns genomtänkt och att det finns en bra plan. Det som är bra i Sölden är att det finns en mobil trupp på plats, och om det skulle vara någon som visar symptom på resans gång så kan man testas och få svar på fyra timmar. De känns förberedda. Så går det här att genomföra så tycker jag att det borde gå att köra på en vinter, säger Fredrik Kingstad till SVT Sport.

Oron finns dock för coronautbrott.

– Man ser att läget i andra länder börjar bli väldigt stökigt. Men surret är att, går det här genomföra, så känns det här görbart, säger han vidare.

”Var ingen fara”

På fredagen uttalar sig Melin för SVT Sport angående den andre tränaren som skulle testas.

– Det var ingen fara, vi fick ett positivt besked om tränaren som testade negativt.

Vem var det?

– Det spelar ingen större roll, vi vill inte peka ut folk i onödan. Vi känner ingen oro och vi har koll på det här.

De svenska åkarna bor på ett hotell i Sölden tillsammans med Henrik Kristoffersen och det italienska landslaget – men de hålls separerade i olika delar och äter avskilt. Åkarna sitter heller aldrig i samma bilar som tränarna.

– Det är därför vi har kunnat hålla det här i schack. Åkarna är taggade för helgen, säger Melin till SVT Sport.

KLIPP: Expert Hellman inför premiären i Sölden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet