Mikaela Shiffrin och Frida Hansdotter. Foto: Bildbyrån

Hansdotters kanonåk fick Shiffrin att fundera

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hansdotter slog Mikaela Shiffrin med 37 hundradelar i andra åket i världscupslalomen senast. Kanonåket tog Hansdotter upp på pallen – och fick Shiffrin att fundera på sin insats.

– Frida gjorde ett väldigt bra åk, sa Shiffrin till SVT i Courchevel.

Damernas världscupslalom i österrikiska Semmering som körs lördag – är sju dagar efter senaste tävlingen i Courchevel. Då stod Frida Hansdotter för ett mäktigt andraåk. Hon låg femma efter första, 74 hundradelar bakom ledande Mikaela Shiffrin. I andra var Hansdotter klart snabbast av alla, tog sig upp på pallen, och besegrade Shiffrin med 37 hundradelar, i åket.

Hansdotter: ”Väldigt bra”

Shiffrin vann tävlingen, men Hansdotters prestation imponerade, och fick slalomdrottningen att fundera på sin slalom.

– Jag visste att Frida åkt riktigt snabbt, hon gjorde ett mycket bra åk, sa Shiffrin till SVT.

– Jag känner att jag bygger på något väldigt bra, sa Hansdotter till SVT, efter krossåket i åk 2.

Pallplatsen var Hansdotters andra raka den här säsongen. Mikaela Shiffrin har vunnit samtliga tre världscupslalom som körts hittills, och om man räknar längre tillbaka i tiden – 10 av de senaste 11 som körts.

Shiffrins fartsatsning – en fördel för slalomkonkurrenterna?

Senast 23-åringen förlorade en världscupslalom var i Lenzerheide i januari 2018. OS-slalomen i Sydkorea vann Frida Hansdotter. Shiffrin missade pallen i sin specialdisciplin. Segermarginalen senast i Courchevel till Petra Vlhova var 29 hundradelar.

Hansdotter avancerade från femte till tredje plats efter sitt monsteråk i andra. Frågan är om konkurrenterna i slalom tar mark på Shiffrin i takt med amerikanskans utökade fartsatsning. Amerikanskan har tagit två segrar i super-G den här säsongen.

Kan tangera Pernilla Wiberg

Frida Hansdotter jagar sin 35:e pallplats i slalom, och kan tangera Pernilla Wiberg i antal slalompallplatser i världscupen. Av de stora kvinnliga slalomåkarna i Sverige genom tiderna har Anja Pärson flest segrar i världscupslalom. 17 stycken, mot Wibergs 14, och Hansdotters fyra. Den olympiska slalommästarinnan Frida Hansdotters senaste seger i världscupslalom kom i Flachau i januari 2017.

Anna Swenn-Larsson, en av två svenskor bland världens sju högst rankade i slalom, har firat julen i Alperna för att testa en ny förberedelseplan inför en intensiv tävlingsperiod. Swenn-Larsson var 10 hundradelar från pallen i Levi, och var på väg mot pallen när hon missade i Killington.

Sändningstider

Alpina världscupen, Semmering, Österrike

Fredag 29:e december

10.25 åk1, storslalom damer

13.25 åk2, storslalom, damer

Alpina världscupen, Bormio, Italien

11.25 störtlopp, herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.