Visa alla (2)

Exklusivt möte med norska fartlandslaget – Kilde, Svindal och Jansrud

Publicerad

Det norska alpina fartlaget med Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud har de senaste tre åren tagit 47 pallplatser, varav 22 segrar. Världens bästa fartlag tar nästa två pallplatser varje farthelg i alpina världscupen. SVT Sport åkte till Oslo för att söka svar – och kom hem med ledord som forskning och kulturarv.

– Om tränarna står för kulturen då har du problem.

Det är ett citat från Aksel Lund Svindal som är en av åkarna i det alpina fartlag som de senaste tre åren har varit bäst i världen. När Vinterstudions reporter Lotta Fahlberg besöker laget under den tuffaste barmarksträningsperioden, för att få några svar på frågan varför Norge är så bra i de alpina fartdisciplinerna, pratar stjärnorna i laget om kulturen som finns i gruppen. Viljan att hjälpas åt, att vända och vrida på de resurser man har och kravet som inte kommer från förbundet, men som åkarna sätter på sig själva.

– Du måste flytta till Oslo, säger Kjetil Jansrud, när han förklara hur de ska kunna dra nytta av varandras styrkor. För att jag ska bli bättre måste jag ha Aleksander (Aamodt Kilde red anm) och de andra här och de kanske kan lära sig något av mig, men om de inte är här, så sker inte det, fortsätter han

Kultur i arv

Svindal och Jansrud har fått med sig en kultur som gått i arv från de tidigare storstjärnorna Kjetil André Aamodt och Lasse Kjus: att träna hårt och dela med sig av sin kunskap. Fystränare Lars Maeland räknar att laget är tillsammans 32 veckor från det att världscupsäsongen tar slut i mars fram till jul. Och barmarksträningen under sommaren är tung. Två till tre pass om dagen måndag till lördag.

– Du bryter ner dig så mycket att du nästa inte kommer upp igen, säger Aleksander Aamodt Kilde efter ett av intervallpassen. Man måste hitta balansen, men Lars Maeland är duktig på att lägga upp det tillsammans med Robert Reid, tillägger han.

Inga hemligheter – hårt arbete

Robert Reid är bland annat anställd som sportvetenskapschef. Ett av hans uppdrag är forskning och att vetenskapligt ta reda på hur de ska kunna få åkarna att åka fortare. Men han menar att den största hemligheten till framgången inte är någon hemlighet: Det är hårt arbete.

– Om man har tränat så mycket att det känns som att man har tränat mer än alla andra, då är det inte svårt att komma till Lake Louise, Beaver Creek och det första tävlingarna och vara offensiv. Du behöver inte vara nervös för de andra, de kan få ha gjort vad de vill, för du vet att vi som lag har tränat bra hela sommaren, stått massa på skidor under hösten. Vi är redo, säger Aksel Lund Svindal om den hårda träningen de lägger ner.

Se reportaget om Norges alpina fartlag i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer