Foto: Bildbyrån/SVT

Mikaela Shiffrin lider med svenska laget: ”...men det här kommer hända fler gånger”

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska alpina damlandslaget fick aldrig tävla i finska Levi.
Storstjärnan Mikaela Shiffrin lider med sina blågula kollegor.
– Men jag tror också att det här kommer att hända flera gånger den här säsongen, säger hon till SVT Sport.

Efter att en ledare testats positivt för covid-19 sattes hela det svenska laget i karantän och stoppades från att tävla i Finland i helgen. I dag kan de återvända hem till Sverige.

Slovakiskan Petra Vlhová kommenterar situationen så här för SVT Sport:

– Att svenskorna inte är här är uppenbarligen inte rättvist.

Amerikanska storstjärnan Mikaela Shiffrin skickade i sin tur en hälsning till Anna Swenn-Larsson och kompani efter det första åket i Levi.

– Det är superolyckligt, men det är så den här säsongen har varit hittills, det är väldigt oförutsägbart. Jag förstår verkligen frustrationen hos Anna och de andra tjejerna, samtidigt är jag väldigt glad över att den här tävlingen genomförs, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas att vi inte har så många liknande fall den här säsongen, men jag tror att vi kommer att ha några till. Alla måste vara starka och stötta varandra. Men jag är väldigt ledsen för tjejernas skull, att de inte kan vara här.

Fis-bossen: ”Det handlar inte om rättvisa”

Peter Gerdol, alpin chef hos internationella skidförbundet Fis, säger så här om situationen för det svenska laget:

– Det är väldigt olyckligt men Fis är inte ansvariga för det här. Vi är inga läkare. Det är landslagsläkarnas ansvar att se till att alla åkare och andra inblandade följer protokollet. Man kan diskutera om det är bra eller dåligt men det var de finska myndigheternas beslut.

Många tycker att det är orättvist att reglerna ser olika ut i olika länder. Vad säger du om det?

– Vi hade ett likadant fall i Sölden i Österrike där en rysk ledare testades positivt för covid-19 och deras lag stoppades. I det fallet var det bara en åkare, och han var ingen toppåkare, så folk kanske inte lade märke till det på samma sätt. Men den situationen var identisk. Det är alltid de nationella myndigheterna som avgör vad som händer.

Men vad säger du till de som tycker att det här är orättvist?

– Det handlar inte om rättvisa. Det är ju ännu mindre rättvist om någon som testats positivt smittar hela laget. Det mest rättvisa är att hålla vår bubbla så säker som möjligt så att vi i slutet av säsongen har kunnat genomföra så många tävlingar som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.