Frida Hansdotter. Foto: Bildbyrån

Frida Hansdotter lägger av: ”Har inte samma hunger”

Uppdaterad
Publicerad

Alpinstjärnan Frida Hansdotter, 33, lägger av efter den här säsongen.

Det meddelar OS-guldmedaljören i ett långt meddelande på förbundets hemsida.

– Nu ska jag njuta av mina sista två tävlingshelger, först Spindleruv Mlyn i Tjeckien nu till helgen och sedan finalen i Andorra, skriver hon.

En av Sveriges största utförsåkare genom tiderna avslutar karriären. Med två tävlingar kvar av säsongen meddelar Frida Hansdotter att hon lägger skidorna på hyllan efter världscupfinalen i Andorra den 13-17 mars.

– Efter 15 år i världscupen är det dags för mig att säga hej då. Jag har rest världen över tack vare skidåkningen, pushat mig själv till gränser jag inte visste fanns, nått höjder jag knappt kunnat drömma om, träffat fantastiska personer längs vägens gång. Det har varit en helt fantastisk resa och skidåkningen har gett mig så otroligt mycket, skriver hon i ett avskedsbrev på förbundets hemsida.

Frida Hansdotter har en gedigen meritlista med bland annat OS-guld, fem VM-medaljer varav tre individuella samt en seger i slalomcupen. Under sina 15 år i världscupen har hon vunnit fyra tävlingar och varit på pallen hela 35 gånger.

– Med en svårslagen jämnhet har hon legat i världstoppen i mer än ett och ett halvt decennium och hon kommer förstås att lämna ett stort tomrum efter sig. Frida kommer alltid att vara en av de stora svenska utförsåkarna och vi tackar Frida för alla unga flickor och pojkar hon inspirerat, alla ögonblick hon bjudit på genom tv-rutan och allt hon gjort för svensk skidåkning, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter i ett uttalande.

Anledningen till beslutet är att Hansdotter inte längre känner samma hunger och driv som tidigare.

– För att slåss om segrar behöver jag vara beredd att ge 120 procent och lite till. När jag säger det till mig själv känner jag inifrån att det här är rätt beslut. Jag har kommit till en punkt där jag känner mig glad, nöjd, stolt men framför allt klar, skriver Hansdotter.

Fakta: Frida Hansdotter

Född: 13 december 1985.

Bor: Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson, som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Sex starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. VM-brons i lag 2013 och 2017. I storslalom som bäst femma i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 17 andraplatser, 13 tredjeplatser, samtliga i slalom.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015–2016.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.