Foto: Bildbyrån

Frida Hansdotter: ”Viktigast att åkarna får tävla”

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin kan komma att påverka kommande alpinsäsong.
Därför diskuterar Internationella skidförbundet tävlingar på färre orter.
– Så länge tävlingarna håller samma standard tycker jag att det viktigaste är att åkarna får tävla, säger förra alpinstjärnan Frida Hansdotter till SVT Sport.

Den alpina världscupen var planerad att genomföras på 34 olika orter i 15 olika länder säsongen som var men på grund av coronapandemin avslutades säsongen i förtid. Risken finns att även kommande säsong påverkas och därför har Internationella skidförbundet Fis diskuterat ett tävlingsprogram med tävlingar på färre orter.

Frida Hansdotter, som avslutade sin alpina karriär 2019, förstår att Fis har börjat se över olika alternativ för kommande säsong. Hon tycker att det viktigaste är att åkarna får tävla och litar på att förbundet fattar det bästa beslutet.

– Det sitter fantastiskt folk som är experter inom sina områden, de vet bäst. Men ur en åkares synpunkt så hoppas jag att de får tävla. 365 dagar om året tänker, äter, sover och tränar de skidåkning och då hoppas jag verkligen att de får tävla, säger Hansdotter till SVT Sport.

Det finns både fördelar och nackdelar med färre tävlingsorter. Svenska alpinchefen Tommy Eliasson Winter lyfter risken för minskat intresse för sporten som en nackdel med att tävlingarna körs i ett mindre antal länder.

”Bra att de hittar en lösning”

Däremot tror han att en ändring av tävlingskalendern kan påverka åkarna positivt i form av mindre belastning. Dessutom är färre resor bra ur ett miljöperspektiv. Hansdotter är inne på samma linje.

– I stället för att resa från Italien till Österrike och tillbaka till Italien kan man i stället lägga tävlingarna hyfsat nära eller till och med på samma ort. Bara tävlingarna blir i den klassen de har varit i tidigare så att det är samma standard då tycker jag att det viktigaste är att de får tävla.

Hon minns dock att hon själv uppskattade de olika tävlingsorterna.

– Det härliga är också att man kommer tillbaka till vissa ställen och man vet att den här backen ser ut si eller så eller, att den här backen passar den åkaren. Det blir också lite kul i tävlingsmomentet.

Just det roliga i att tävla i många olika typer av backar nämnde Anna Swen-Larsson som en nackdel mot förslaget när SVT pratade med henne förra veckan.

– Jag tycker att det är charmen att man får olika karaktär på backarna och kommer till nya ställen. Men så klart, är det hör en lösning för att vi ska kunna tävla så spelar det ingen roll för mig.

SE MER: Frida Hansdotters galna rekord – stod 26 minuter i 90 grader

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Hansdotters galna rekord – stod 26 minuter i 90 grader Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer