Alpinchefen välkomnar färre tävlingsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Världscuptävlingar på färre platser är något som diskuteras inom Internationella skidförbundet.

Alpinchefen Tommy Eliasson Winter är positiv till en sådan ändring.

– Jag välkomnar diskussionen, säger han till SVT Sport.

Coronapandemin har påverkat mängder av idrottsevenemang och risken finns att även tävlingar i slutet av året påverkas. Ett exempel är den alpina världscupen där tävlingsplatserna är olika från helg till helg och resorna således många.

Inom Internationella skidförbundet Fis förs nu diskussioner om att arrangera flera världscuptävlingar på samma platser – det skulle med andra ord bli färre tävlingsplatser.

– Jag tror att det finns en stor möjlighet till en omstrukturering och se över tävlingsschemat både ur ett hållbarhetsperspektiv för de aktiva utifrån belastning men också ur ett miljöperspektiv. Hur vi rör oss och hur vi kan optimera på vilka sätt våra åkare tävlar, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till SVT Sport.

Tar energi att resa

Världscupen var planerad att genomföras på 34 olika orter i femton länder den gångna vintern om inte coronautbrottet hade avslutat säsongen i förtid. Den alpina touren är en enorm cirkus som förflyttar sig vecka in och vecka ut.

Eliasson Winter är positiv till en eventuell ändring.

– Jag välkomnar diskussionen även om jag inte har något klart svar på exakt hur det ska lösas. Det här är ett väldigt komplext system.

Vilka är fördelarna med färre tävlingsplatser?

– Mindre belastning, att förflytta sig belastar mycket. Den cirkusen som är, är ändå en stor belastning på individen och på strukturen. Det går åt mycket resurser till att resa och du konsumerar mycket resurser och energi.

Wiberg: Ger klirr i kassan

SVT Sports expert Pernilla Wiberg håller med.

– Det låter som ett väldigt bra alternativ utifrån både corona och resesituationen som är brutal för skadestatistiken, enligt de flesta inom världscupen som jobbar med friskvärd, säger Wiberg som också ser vissa svårigheter med den här lösningen.

– Alla söker om att få fler tävlingar till sitt land. Att arrangera en världscuptävling ger klirr i kassan.

Eliasson Winter ser också negativa sidor med färre tävlingsplatser.

– Det finns ju en annan sida. Tradition, kultur och relevans på flera platser. Det är en världscup för att den är representerad på flera platser runt om i världen och där finns ett hot. Slutar man tävla i vissa delar av världen, faller intresset där? Det kan göra världscupen svagare över tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.