Frida Hansdotters speciella avskedsåk

Uppdaterad
Publicerad

Frida Hansdotter gjorde sitt sista åk i karriären – då överraskade hon alla. Hansdotter åkte i en folkdräkt i backen och delade ut kanelbullar.

– Jag hade inte kunnat hoppas på en bättre avslutning, säger Hansdotter till SVT Sport.

Igår gjorde hon sin sista tävling i favoritgrenen slalom. Nu har Frida Hansdotter gjort sitt sista tävlingsåk i karriären och det var minst sagt speciellt.

I storslalomen i Soldeu kastade Hansdotter sig ut i backen iklädd en svensk folkdräkt och med en korg kanelbullar. Svenskan stannade flera gånger i backen och delade ut kanelbullarna. När hon gick i mål väntade det svenska laget i målet och gjorde vågen och sprutade champagne på Hansdotter.

– Jag tänkte att jag har ju tävlat för Sverige hela mitt liv och då tänkte jag gul och blå och lite pimpad hjälm. Jag hade inte kunnat hoppas på en bättre avslutning, säger Hansdotter till SVT Sport.

Shiffrin hyllar svenskan

Hansdotter kommer inte åka andra åket i storslalomtävlingen. Den andra svenska deltagaren Sara Hector ligger på en tionde plats.

Amerikanskan Mikaela Shiffrin, som tog sin 59:e världscupseger i går, leder med tiden 1,09,74. Den amerikanska storstjärnan gillade Hansdotters avskedsåk och tycker det är tråkigt att hon nu avslutar karriären.

– Det var väldigt speciellt. Hon är så älskad av alla här. Det är tråkigt att hon slutar nu, säger Shiffrin till SVT Sport.

Frida Hansdotter främsta merit är OS-guldet i Pyeongchang i fjol. Hon har utöver det fem VM-medaljer och 35 pallplatser i världscupen, varav fyra segrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.