Hörnblad om skadebeskedet: ”Mer överlevnad än att tänka på skidor”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Hörnblad hade precis kommit tillbaka från en långvarig korsbandsskada när hon åkte på en ny i gårdagens super-G i Italien. Hon är tagen efter den nya smällen.

– Jag har gått in i något slags överlevnadsmode, säger Hörnblad till SVT Sport.

Det var en svår, snabbt satt, bana i Cortina d'Ampezzos super-G där 22 åkare inte lyckades ta sig i mål. Den italienska fartspecialisten Sofia Goggia kraschade på samma ställe som Hörnblad och drog också på sig en knäskada. 

– Det skedde för 24 timmar sedan och jag har gått in i något slags överlevnadsmode. Jag försöker bara ta mig hem. Jag vill inte tillåta mig själv att känna någonting för då tror jag att jag inte hade orkat. Det är tomhet, säger Hörnblad.

25-åringen undersöktes på sjukhus i Milano under gårdagen efter att ha förts ner för backen i pulka. Förra gången blev hon borta i 2,5 år. 

– Jag har varit på undersökning i Stockholm och lag upp planen för operationen nästa vecka och sedan börjar resan, säger Hörnblad. 

Planen är alltså att ta dig tillbaka?

– Ja, ja, absolut.

Hur går känslorna nu när det är andra svåra knäskadan?

”Orkar inte tänka på rehaben”

– Det är det andra knät och jag känner att det är mer överlevnad än att tänka på när jag kan stå på skidor igen. Jag orkar inte tänka på rehaben just nu, säger Hörnblad.

Skadan är värre den här gången än när Hörnblad blev borta i 2,5 år.

– Undersökningarna visade att främre korsbandet, inre sidoledbandet och inre menisken är skadade, sade landslagsläkaren Jakob Swanberg till SVT Sport under gårdagen.

Goggia, vars krasch såg värre ut, skadade ledband, korsband, senor och fick en mindre fraktur på fibulabenet som går parallellt med skenbenet. Trots skadeläget började hon i dag rehaben för att bland annat försöka försvara störtloppsguldet från Pyeongchang 2018.

”Det är den plan som Gud har för mig och jag kan inte låta bli att öppna mina armar för att välkomna den och acceptera den”, skriver Goggia på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.