Magdalena Fjällström lägger av – riktar hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Alpina åkaren Magdalena Fjällström bekräftar att hon lägger av.

Samtidigt riktar 27-åringen hård kritik mot förbundet.

– Jag är less nu, säger hon till SVT Sport.

Magdalena Fjällström gjorde debut i världscupen som 17-åring, och ansågs länge vara en av Sveriges största alpina talanger.

Men nu – tio år senare, fyllda av skadebekymmer – väljer Tärnabybördiga Fjällström att sluta.

– Det har varit en helt fantastisk tid i livet. Jag har krigat och gjort mitt yttersta, men nu har orken trutit på grund av förbundet, säger hon när SVT Sport når henne.

På Instagram skriver hon att hon ”inte pallar dåligt ledarskap, lögner och att förbundet behandlar åkare som skit. Det är helt enkelt inte värt det”.

”Inte ett sunt krav”

Fjällström, som i höstas kom tillbaka efter 16 månader med rehabilitering av en skada, utvecklar:

– Det är oacceptabelt hur de beter sig. Att jag kommer tillbaka från en otroligt lång rehab och först ska kriga som ett djur för att ens få vara med på träningsläger för att de ställer krav som jag inte kan uppnå, säger hon och fortsätter:

– Efter det ville de veta var de investerar sina pengar. Om jag ska åka med på tävlingsläger måste de veta att jag kan åka skidor varje dag. Och det tycker inte jag är ett sunt krav att ställa på en som åker på sitt första skidläger efter att man inte kunnat gå på så lång tid.

Magdalena Fjällström har varit coronasjuk den senaste tiden. Dessförinnan gjorde hon en rad framträdanden i vinterns världscup och Europacup, men nu berättar ”Monne” att hon har petats från de båda tävlingarna och i stället får rikta in sig på Fis-tävlingar.

– Det var inte mycket att fundera på då. Jag älskar den här sporten och har näst intill gått över lik för att bli bra. Men jag är less nu. Att man får supporten och löften när man behöver det som minst, och sedan blir orättvist behandlad.

”Tråkigt att hon har den bilden”

Lars Melin, landslagschef, tog själv del av nyheten via Fjällströms Instagram. Han delar inte hennes bild.

– Det känns tråkigt att hon har den bilden. Vi har försökt att hjälpa henne så gott vi har kunnat för att komma tillbaka. Men vi har hjälpt henne med rehaben. Vi sade att hon skulle åka några Fis-tävlingar när hon fick ett negativt coronatest, sedan skulle hon köra Europacupen. Där var vi överens, men sedan har jag inte hört något mer, säger han till SVT Sport.

Kan du förstå något av den kritiken hon lägger fram?

– Det är klart att man förstår när en idrottare kanske inte lyckas med det man sätter som mål och kanske blir besviken. Men jag tycker att vi har försökt att hjälpa henne och hon har åkt världscupen fram till Zagreb då hon blev sjuk, säger Melin.

– Det är väldigt tråkigt att hon lägger av. Hon har en stark vilja och är en inspiratör för många andra när det gäller att träna.

ARKIV: Magdalena Fjällström: ”Jag ska bli bäst i världen” (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.