Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marco Odermatt kan fira dubbelt. Både storslalomsegern i USA och den totala världscupen. Foto: John Locher

Marco Odermatt säkrade världscuptiteln efter tionde raka storslalomsegern: ”Perfekt”

Uppdaterad
Publicerad

Marco Odermatt vann sin tionde raka storslalomseger och säkrade sin tredje raka totala världscupseger.

– För tillfället är allt perfekt, säger Odermatt.

Det var sent på lördagskvällen svensk tid i ett snösäkert och soligt Palisades Tahoe i Kalifornien som Odermatt vann efter en stark avslutning. Vid den sista mellantiden var han 0,18 efter Henrik Kristoffersen men kunde gå förbi och vinna med 0,12.

– Det blev verkligen tajt. Jag visste att jag var tvungen att trycka på i slutdelen. Jag vet att jag kan åka snabbare än de andra och visade det i slutdelen, säger Odermatt till det internationella skidförbundet, Fis.

Fyra segrar från Stenmarks rekord

Odermatt är nu trea genom tiderna med sin svit på tio raka segrar i en gren. Ingemar Stenmark leder med 14 raka storslalomsegrar 1978-80 och Annemarie Moser-Pröll tog elva raka segrar i störtlopp 1972-74.

Segern gör att Odermatt har 1 001 fler poäng än tvåan Manuel Feller med tio tävlingar kvar att köra. En seger ger 100 poäng. Odermatt leder även tre delcuper: Storslalom, super-G och störtlopp.

”Surfar på en stor framgångsvåg”

Kristoffersen var nära att snuva Odermatt både på segern i tävlingen och förhindra denne att vinna totalcupen.

– Det var hundra procent ett steg i rätt riktning och Marco surfar på en stor framgångsvåg. Vi försökte få bort honom från den och det blev jämnt men så är livet. Han är en fantastisk skidåkare, säger norrmannen som haft problem med utrustningen den här säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.