Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Crawford vinner VM-guld i Super-G Foto: TT

Snuvade Alexander Aamodt Kilde med en hundradel: ”En dröm”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Aamodt Kilde missade VM-guldet i super-G med en hundradel när kanadensaren James Crawford skrällvann. Han har inte ens vunnit en super-G-tävling i världscupen.

– Att bara få vinna ett lopp har varit en stor dröm för mig. Att få göra det i VM är helt otroligt, säger Crawford till NRK.

Norrmannen Alexander Aamodt Kilde och schweizaren Marco Odermatt var favoriter inför herrarnas VM i super-G. Då slog kanadensaren James Crawford till och vann ett överraskande första VM-guld.

Trots att han inte varit topp-15 på en enda tävling i super-G tidigare under säsongen och saknar tidigare världscupseger.

Snabb avslutning säkrade guldet

Vid den tredje och sista mellantiden var Crawford trea och hade då 0,18 fram till ledande Kilde.

Den snabba avslutningen tog den 25-åriga kanadensaren in i mål en hundradel före den norska förhandsfavoriten Alexander Aamodt Kilde som kastade handskarna när han insåg att det som bäst kunde bli silver.

– Första reaktionen var: ” Är det ens möjligt?” Men jag fick som jag förtjänade eftersom jag inte träffade i hela åket. Han träffade så bra, säger Kilde till NRK om skrällen Crawford.

– Jag gjorde upp en bra plan för avslutningen med min tränare och satsade järnet. Men jag förväntande mig inte att ta in tid. Jag saknar ord, sa James Crawford till Viaplay efter sitt åk.

Ny medalj för hemmaåkaren

Den franska hemmaåkaren Alexis Pinturault, uppväxt i en av arrangörsorterna, Courchevel (där herrarna kör), följde upp tisdagens guld i kombination med brons i dag.

Marco Odermatt, säsongens gigant med fyra segrar i super-G missade medalj och blev fyra – trots att han bara var 37 hundradelar bakom segrande Crawford.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.