Kristoffer Jakobsen. Foto: Bildbyrån

Ovanlig regel i VM-avslutningen: ”Såklart tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Normalt sett startar den 30:e åkaren efter första åket först i det andra åket.

Så blir det inte i morgondagens slalom.

Istället startar nummer 15 först – vilket gör det väldigt tufft för de lägre rankade åkarna.

– För William (Hansson) blir det så klart tufft, säger den svenske herrchefen Fredrik Kingstad.

På grund av väderprognoserna, som lovar soligt och varmt väder i morgon, har det internationella skidförbundet valt att enbart vända på startordningen på de 15 första åkarna i morgon. Därmed startar åkare 16-60 från det första åket i just den ordningen i det andra åket.

Helt enligt reglerna, som säger att ett sådant beslut kan tas upp till en timme före start. Men ytterst ovanligt, och något som gör det väldigt svårt för de lägre rankade åkarna.

– Juryn kan bestämma att göra detta, och då är det inget annat att göra än att gilla läget. För vår del så ser vi det positivt för ”Krille” (Kristoffer Jakobsen), då han ska vara inne topp 15 efter ett första åket och sen verkligen sätta ett sådant åk som han kan och visat flera gånger i vinter, säger Fredrik Kingstad till SVT Sport, men erkänner samtidigt att det finns andra i den svenska truppen som inte påverkas positivt av beslutet:

– För William (Hansson) blir det så klart tufft, och hans målsättning att göra liknande det Elsa (Fermbäck) gör i dag (startade som nummer 41 i första åket, och nummer tio i det andra efter plats 21 i första åket) och kliva in topp 30 går inte att göra. Så han behöver fokusera på åkning med balans och position.

MER VM: Se bilderna inifrån bubblan (19 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.