Alexis Pinturault. Foto: Bildbyrån

Pinturault säkrar världscuptotalen

Uppdaterad
Publicerad

I det första åket var fransmannen Alexis Pinturault klart överlägsen.

Och efter det andra åket kunde fransmannen säkra den totala världscupen och snuva den tidigare storslalomettan Marco Odermatt på storslalomcupen i schweiziska Lenzerheide.

– Första gången jag fäller en tår, säger Pinturault till SVT Sport efter åket.

Veteranen Alexis Pinturault stod för ett superåk i dagens första åk. Han var först ut och det var ingen som kunde slå hans tid på 1.01,19. Fransmannen var 1.66 före sin största konkurrent Marco Odermatt.

För att Odermatt skulle ha chansen att ta hem storslalomcupen krävdes ett felfritt åk. Något han inte kunde leverera.

Därmed gled storslalomcupen och hoppet om den totala världscupen ur hans händer.

Pinturault tar hem världscuptotalen

I det andra åket kunde fortsatte Alexis Pinturault att visa på fin form när han som sista åkare komfortabelt kunde åka in på en första plats. 18 hundradelar före italienske Giovanni Borsotti. 

– Nu känns det väldigt bra. Men att vinna storslalomcupen och världscupen är otroligt. Det är något jag alltid har strävat mot, säger Pinturault efter loppet.

Alexis Pinturault som inte tidigare vunnit en storslalomcup kunde på sin födelsedag säkra vinsten. Han tar med sig 100 poäng in i den totala världscupen, och därmed finns det ingen chans för Odermatt att i morgondagens tävling knappa in på fransmannen.

– Det finns inte så mycket vi kan göra men vi ska definitivt fira och kanske dricka några öl, säger han och skrattar och fortsätter:

– Planen är att göra ett bra race i morgon och avsluta säsongen på ett fint sätt.

Odermatt som blev tvåa i storslalomcupen fick efter tävlingen tröstas av tränare. Filip Zubcic blev trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.