Pernilla Wiberg, Tobias Hellman och Maria Pietilä Holmner. Foto: SVT Bild

Så blir svenska medaljskörden i Åre – alpina experterna tippar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert tippar hur många medaljer det kommer bli för de svenska åkarna under alpina VM i Åre.

– Tror att det blir väldigt svårt att ta ett guld, säger Tobias Hellman.

Tobias Hellmans VM-tips:

Hur många medaljer tar de svenska åkarna?

Vinterstudion

– De tar två medaljer i Åre. Det finns fyra möjligheter. Har vi medvind och sol så kan vi ta dem. Men jag tror bara att det blir utdelning på två. Som det ser ut nu är det ingen säker väg fram till de där medaljerna.

– Det är Frida Hansdotter i slalom, André Myhrer i slalom, Matts Olsson i storslalom och så lagtävlingen.

Vilken är den största medaljchansen?

– Hansdotter är den största medaljchansen. Men jag tror att det blir väldigt svårt att ta ett guld.

– Inför OS sa jag att om storstjärnorna misslyckas så gäller det att fylla på. Och de gjorde de i OS. Men den här säsongen ser annorlunda ut. Har varit mer upp och ner, Myhrer har haft en del problem på slutet. Så jag ser ingenting som tyder på ett guld.

Pernilla Wibergs VM-tips:

Hur många medaljer tar de svenska åkarna?

– Jag vill gärna se positivt så jag satsar högt och säger att det blir fem medaljer.

– För Matts Olsson i storslalomen, blir det inte guld men kanske silver. Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson kan ta silver och brons i slalomen. För André Myhrer kan det kanske bli brons i herrarnas slalom. Sen finns det en chans i lagtävlingen.

Varför blir det fem medaljer?

– I dagsläget känns det lite segt. Men jag har varit med förr när det sett lite mörkt ut. Till exempel inför 2007 då Anja Pärson och Patrik Järbyn och Maria Pietilä Holmner slog till. Anja Pärson kunde man kanske förlita sig på men hon hade inte presterat så bra på tävlingar innan den säsongen.

– De lyckades mobilisera och det hoppas jag händer den här gången också.

Maria Pietilä Holmners VM-tips:

Hur många medaljer tar de svenska åkarna?

– Jag tror att det blir fyra medaljer.

– Jag tror att André Myhrer tar en medalj. Han kommer att hitta lite självförtroende och backen passar honom. Han ska kröna sin karriär lite extra. Frida kommer att knipa en medalj. Det kommer vara en tajt fajt men hon kommer visa sin erfarenhet. Jag tror att det kan bli två svenskor på pallen med Anna Swenn-Larsson. Vi har en tradition av att ha mycket svenskt på slalompallen. Jag tror också att Matts Olsson tar en medalj. Han har visat stabil och bra åkning och sen blir det lite extra när man är på hemmaplan, jag tror att han har det sig.

Varför blir det fyra medaljer?

– Det är tufft, men siktar man högt så kan det gå. Jag tänker på mitt eget VM 2007 (silver i storslalom), det var ingen som tänkte att jag skulle ta en medalj. Så tänker jag att det kan bli så för Swenn-Larsson, hon bor granne med målhanget så hon kan den här backen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet