Foto: Bildbyrån

Shiffrin om pressen: ”Känns som att jag klagar”

Uppdaterad
Publicerad

Tre pallplatser på sex starter i världscupen – så lyder Mikaela Shiffrins inledning på VM-säsongen. Inför kvällens nattslalom i Flachau berättar alpinstjärnan om pressen hon upplever utifrån.

– Det är inte lätt – och vid en viss punkt känner man sig lite gnällig, som att jag klagar, säger 25-åringen i en intervju med Fis.

I slutet på november gjorde Mikaela Shiffrin sin första tävling efter att hennes pappa, Jeff Shiffrin, omkom efter en olycka i februari förra årert. Comebacken blev känslosam och slutade med en andraplats bakom Petra Vlhova.

Därefter är resultatraden: 5:a, 4:a, 1:a, 3:a, 4:a.

”Det är inte lätt”

Inför kvällens slalom i Flachau, Österrike, får Shiffrin, som har 67 världscupsegrar totalt, frågan om hur hon ser på att folk är vana vid att alltid se henne på topp.

–  Jag har sagt det tidigare, men det är inte lätt – och vid en viss punkt känner man sig lite gnällig, som att jag klagar. Men poängen jag vill få fram är inte att det är så svårt just för mig, men man måste respektera de som gör något bra för just vad det är, berättar Shiffrin och fortsätter:

– Det går inte att jämföra någon som har vunnit ett världscuplopp med någon som har vunnit 67. Eller någon som gör covid-19-test varenda dag och som jobbar extrapass under pandemin. Eller någon som försöker lära sig tidernas svåraste pianostycke.

– Det är aldrig lätt att göra det du gör väldigt, väldigt bra. Jag tror att det är något alla faktiskt kan relatera till, men absolut – när man ser det på TV samtidigt som det händer så tänker man kanske att det måste vara enkelt. Men det är det inte. Och det är inte att gnälla eller klaga, det är bara så det är.

Gillar Flachaus backe

Första gången Shiffrin tävlade i Flachau, 2011, tog hon sig inte vidare till det andra åket. Därefter har det blivit enbart pallplatser: tre segrar, en andraplats och tre tredjeplatser.

– Jag gillar verkligen den här backen, men samtidigt inte. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det annars, säger Shiffrin och skrattar.

– Jag har gjort fantastiska lopp här och jag har haft utmanande lopp här. Normalt sett är det här loppet slutet på en intensiv period för oss och jag brukar vara helt slut. Jag kan knappt stå eller se rakt, ännu mindre köra bra. Det är en av de mest utmanande backarna vi har, det är mycket inbyggd terräng som inte känns så naturlig. Vi har inte så mycket av det annars. Men det är också en av det roligaste backarna när man får till det. Det är lite som en berg-och-dal-bana – fast det är du som har kontrollen.

Slalomen från Flachau sänds i  SVT2 och SVT Play med start 18.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.