Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikaela Shiffrin slog Ingemar Stenmarks rekord i världscupssegrar Foto: Bildbyrån

Mikaela Shiffrin vann slalomen i Åre – slog Stenmarks rekord

Uppdaterad
Publicerad

Nu står hon ensam på toppen.

Med segern i slalomen i Åre gick Mikaela Shiffrin ifrån Ingemar Stenmark som den mest vinstrika alpina åkaren någonsin med 87 segrar.

Amerikanskan var överlägsen i det första åket med över en sekund till nästan hela fältet, förutom Anna Swenn Larsson och Wendy Holdener. Men ingen av utmanarna, trots att de åkte riktigt fint, kunde rå på Shiffrin som vann klart.

Anna Swenn Larsson gick i mål som tvåa bakom Holdener och kom på tredje plats i Åre efter att Shiffrin vann.

– Det är fantastiskt, så kul att få stå på pallen här på hemmaplan. Men själva åket kändes som att det var lite överallt och inget toppenåk, men jag är så nöjd, säger Swenn Larsson till Viaplay och hyllade sedan Shiffrin:

– Hon är så sjuk, sån stabilitet. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är sjukt häftigt, hon är helt sinnessjuk. Hon är bäst genom tiderna och jag undrar om någon någonsin kan ta ikapp det där.

Hanna Aronsson Elfman åkte jättefint men grenslade mot slutet av loppet och gick miste om en eventuell första pallplats.

17-åring snabbast av alla

Fyra svenskor var vidare från det andra åket, där både Swenn Larsson och Aronsson Elfman hade jättebra utgångsläge för pallplatser.

Men den åkare som var gladast efter första åket var 17-åriga Cornelia Öhlund. I mål som 18:e snabbast och 20:e när alla hade åkt klart. När hon sedan gick i mål med snabbast tid i det andra åket stod det klart att hon skulle förbättra sin personbästa 22:a placering i världscupen.

Öhlund åkte snabbast av alla i det andra åket och plockade tio placeringar. Öhlund kom på en sensationell tiondeplats och Sara Hector kom på 13:e plats.

De har flest världscupsegrar

87: Mikaela Shiffrin, USA (aktiv)

86: Ingemar Stenmark, Sverige (sista segern 1989)

82: Lindsey Vonn, USA (2018).

67: Marcel Hirscher, Österrike (2019).

62: Annemarie Moser-Pröll, Österrike (1980)

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.