Foto: TT Nyhetsbyrån

Svenske alpincoachens nya jobb: Träna Kina inför OS 2022

Publicerad

Heinzpeter Platter lämnade det svenska alpina landslaget i våras. Nu är han klar som ny tränare för Kina.
– Mitt kontrakt med alpina landslaget gick ut i våras och jag ville inte jobba vidare med Sverige. Jag såg inga framgångar med landslagsledningens plan för vintern 2019-2020, säger Platter till SVT Sport.

Platters nya uppdrag är att träna kinesiska alpintalanger mot vinter-OS i Peking 2022.

– Det är en tuff utmaning, men kul. Vi har just avslutat ett femveckors träningsläger i Chile. Gruppen har gjort stora framsteg, säger Platter.

– Jag fick förfrågan om jag kunde träna tio kinesiska fartåkare mot OS på hemmaplan. Jag tyckte det lät spännande.

Kontraktet sträcker sig till och med OS 2022. Tillsammans med huvudansvarige österrikaren Willi Zechner har Platter totalt 20 åkare på fart- och tekniksidan att jobba med.

– Vi ska tävla mestadels i Europa. Vi kommer att köra FIS-tävlingar (lägre nivå) och förhoppningsvis även starta i några europacuptävlingar.

– Målet är att ha en kille och en tjej på start i störtlopp, storslalom och slalom i Peking 2022. Jag är övertygad om att vi lyckas med det. Men det vore väldigt fel att prata om medaljer. Flera av åkarna har bara kört i tre säsonger, avslutar Platter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer