Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Viaplay

Swenn-Larsson tog karriärens första världscupseger

Uppdaterad
Publicerad

Anna Swenn-Larsson tog karriärens första seger i världscupen när hon tillsammans med Wendy Holdener vann slalomen i Killington. Det blev dubbel glädje eftersom bägge tog sin första seger – Swenn-Larsson alla kategorier och för Holdener i slalom.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag är så lycklig. Jag har så många känslor efter att den här drömmen blivit sann. Jag har kämpat så hårt för den här segern, säger en omtumlad Swenn-Larsson med tårar i ögonen i Viaplays sändning.

De stod bägge i målfållan och väntade på Killingtons drottning, Mikaela Shiffrin, som ledde efter första åket och vunnit alla fem slalomtävlingar som avgjorts i den amerikanska alpina orten. Shiffrin drygade ut till den första mellantiden men tappade sedan successivt i den uppkörda banan och slutade femma inför de besvikna hemmafansen.

– Det var en sådan lättnad att se tiden vid målgången och i slutändan kan vi fira vår första seger tillsammans, säger Holdener som hade tre världscupsegrar tidigare. Två i kombination och en i stadsmiljö (Stockholm 2016).

Att Swenn-Larsson vann för första gången i sin 123:e världscuptävling och Holdener vann i sin 100:e tävling i slalom i världscupen, där bägge haft runt tio år på touren, är så udda parametrar att det inte ens går att räkna på det.

– Nej, det krävs ett större statistiskt underlag för att göra en beräkning men det är ju ganska osannolikt även om osannolika saker händer ibland, säger Svante Janson, professor i matematik vid Uppsala universitet.

Swenn-Larsson förvånad vid målgång

Anna Swenn-Larsson tog ledningen när hon kom i mål, trots ett stopp innan branten. Hon såg förvånad ut vid målgång. Runt fyra tiondelar förlorades på en förrädisk isfläck. Wendy Holdener gick i mål på samma tid och en nervös väntan tog vid.

Österrikiskan Franziska Gritsch var 30:e efter det första åket, den sista som gick vidare, men fick en fullträff i andra och blev inte passerad förrän tian i det första åket, norskan Maria Therese Tviberg kunde peta ner Gritsch, som slutade åtta efter lång tid i ledarstolen. 

Sara Hector, trea i lördagens storslalom, blev näst bästa svenska och slutade på tionde plats.

Hanna Aronsson Elfman slutade precis bakom. Hon noterade den tredje snabbaste tiden i andra åket och körde upp sig från 21:a till elfte plats.

Till resultaten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.