Anna Swenn-Larsson jublar efter sitt silver-åk. Foto: TT Bild

Swenn-Larssons silver lyfter hela laget

Publicerad

KRÖNIKA · SVT:s expertkommentator Tobias Hellman tvekade om Anna Swenn-Larsson skulle klara trycket inför det andra åket. Men den självklara inledningen sopade undan alla tvivel. Rättvikstjejen Swenn-Larssons silver i slalom under VM:s nästa sista dag var viktig och lyfter hela den svenska truppen.

Tobias Hellman

expert alpint

Det var en fin känsla inför damernas slalom under förmiddagen i Åre.

Tävlingsarenan liksom vibrerade av spänning. Skulle de svenska hoppen klara pressen?

Många pratade om ”mästerskapsräven” Frida Hansdotter, att det var hon som skulle ordna Sveriges första medalj i det här VM:et. Hon lyckas ju alltid. Samtidigt lurade Anna Swenn-Larsson i bakgrunden. Andraplatsen i senaste världscuptävlingen i Maribor vittnade om att hon var i toppform inför VM-slalomen

Men mästerskap är något annat än ”bara” världscup. Skulle den tillsynes lättsamma rättvikstjejen Anna Swenn-Larsson klara av att prestera på hemmaplan under mästerskapspress? Hon gjorde ett närmast felfritt förstaåk och hade perfekt läge för medalj. Tvåa, bara elva hundradelar bakom schweiziskan Wendy Holdener, men fyra hundradelar före suveränen Mikaela Shiffrin.

Jag hoppades på att Anna var mogen uppgiften men var orolig att få se en nervös och trevande inledning från henne i andra åket.

Swenn-Larsson sopade undan alla tvivel

Anna Swenn-Larsson startade med en självklarhet som sopade undan alla tvivel.

Det kändes direkt – det här klarar hon. Känslan byggde också på att andra åkets bana var en ganska rytmisk och bra bana utan luriga käppar. Banan passade formstarka Anna, hon kunde ösa på utan att riskera misstag. 

Det var en fantastisk känsla när hon korsade mållinjen. Den här medaljen var inte bara Anna Swenn-Larssons. Den var för varenda en av alla funktionärer och frivilliga som har skottat och slitit i backen för att få tävlingarna att fungera.

Frida Hansdotter tog en rövare och gav allt, men i dag så hade hon det inte. Anna Swenn-Larsson har visat tidigare, bland annat i Flachau och Maribor, att hon är vassare än Frida Hansdotter den här säsongen.

Shiffrin värdig mästare

Mot Mikaela Shiffrin fanns inget att göra. Trots rapporter från startområdet som talade om en blek och tagen stjärna som var mer än krasslig med svåra magproblem.

Något som påverkade hennes insats i det första åket. I det andra åket plockade hon fram de kvaliteterna som gör att man verkligen imponeras av henne.

Skillnaderna är inte stora, nästan inte märkbara. Det är bara det att hon går in lite tidigare, lite aggressivare mot varje käpp, vilket gör att hon plockar hundradel för hundradel på vägen ner mot mål och spöar resten av världseliten med marginal.

Jag måste erkänna att jag blev klart överraskad av hennes mäktiga andra åk. Med facit i hand borde jag inte ha blivit det. Mikaela Shiffrin är en värdig mästare.

Medaljen lyfter laget

Anna Swenn-Larssons silvermedalj ger en härlig känsla i laget. Framgångar skapar alltid en bra känsla och lyfter samtliga i truppen.

Men det är långt ifrån säkert att den medvinden lyfter svenska herrarna till en slalommedalj.

Ingen kan egentligen ställa medaljkrav på André Myhrer. Han har en pallplats från Levi den här säsongen, han har haft stora problem, och även om det vände i de sista världscupstävlingarna inför VM och rapporterna från lägret i Vemdalen har varit positiva så är Myhrer inte någon medaljfavorit.

Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen och Clement Noel är de stora favoriterna inför VM-avslutningen.

Det är på dem pressen ligger.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.