Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Tog VM-guld i mars – slutar 27 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Britta Backlund, som tog VM-guld i speedski och var nära världsrekordet den senaste vintern, lägger nu av – ett högst oväntat besked.

– Det är jobbigt, det är så många många vänner man byggt upp en relation till som man får säga hej då till på något sätt, säger Backlund till SVT Sport.

Backlund blir i stället tränare i landslaget.

– Jag känner att livet går framåt och jag vill testa något nytt.

Hon känner sig fram i en ny tillvaro och har inte släppt taget om favoritsporten där det gäller att åka så fort utför som möjligt i en rak bana. Sedan 14 år tillbaka har det varit hennes vardag.

– Det är inte hugget i sten. Jag kanske kommer tillbaka om två år men just nu vill jag veta vad en ”normal” person gör om dagarna och jag tar en paus. Jag kommer fortfarande att vara med och stötta de nya tjejerna som bara behöver en knuff på vägen innan de är där jag har varit, säger Backlund.

”Vi älskar den här sporten”

Så det är en paus?

– Det är egentligen definitivt men det kan bli (en comeback) och man vet aldrig. Man kanske känner att livet inte var lika roligt som utan den här sporten, vi åker den ju för att vi älskar den, säger Backlund som tog beslutet att sluta redan innan den förra säsongen inleddes.

– Jag kände mig färdig och ville inte gå ut med något för att inte jinxa någonting, säger Backlund.

Vad är ett ”normalt” liv?

– Att inta behöva må dåligt om man ligger hemma i soffan en dag, vilket jag haft problem med. Jag har känt mig värdelös om jag inte gjort något kreativt, förklarar Backlund.

KLIPP: Här Här vinner Backlund VM-guld – och slår 17 år gamla speedski-rekordet (22 mars 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Britta Backlund är världsmästare i speedski. Foto: Speedski Sweden/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.