VC-ledande Odermatt bröt Aamodt Kildes svit

Uppdaterad
Publicerad

Aleksander Aamodt Kilde var ute efter att vinna sin fjärde raka super-G-tävling för säsongen och upprepa Hermann Maiers historiska bedrift. Men sviten bröts av hemmaåkaren Marco Odermatt efter en spännande duell i Wengen.

– Det var surt men jag ska hålla på några år till så jag får försöka igen, säger Kilde till NRK.

Vid den första mellantiden ledde Kilde med 0,41 (som tv-grafiken visade. Fis app hade 0,30) före den suveräne världscupledaren Marco Obermatt , ett avstånd som minskade till 0,17 efter ett långt hopp på 30 meter av norrmannen i den till vissa delar smala banan med en spektakulär tågtunnelpassage.

När ledningen bara var nere på 0,04 vid den sista mellantiden var Kilde en slagen man. I mål var han 0,23 efter Odermatt som strålade ikapp med solen i det vykortsvackra schweiziska alplandskapet fyllt av snö – inför knappast någon publik alls. Det var inte alls den folkfest som rådde i Adelbolen den senaste helgen.

”Blev lite för ivrig”

– Jag blev lite för ivrig i mellanpartiet tyvärr. Jag hade något riktigt stort på gång där men en andraplats bakom en åkare som är i tidernas form tar jag trots allt, säger Kilde.

I lördags vann schweizaren Odermatt storslalomen i Adelboden och tog sin första världscupseger på hemmamark. Tvåan kom nu bara fem dagar senare och Odermatt har nu en jätteledning i världscupen. 

– Med den stora ledningen i början verkade det som om Kilde skulle klara av det men det var Odermatt som vann giganternas kamp efter att ha hittat den bästa linjen längre ner i banan, säger SVT Sports expert Tobias Hellman.

Ingen svensk deltog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.