Jason Wright blir den förste svarte mannen att vara ordförande i en NFL-klubb. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Efter namnbytet – nu har Washington anställt svart klubbordförande

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i somras bytte NFL-klubben Washington Redskins namn.

I dag fick de en ny klubbordförande, en historisk sådan.

38-årige Jason Wright är nämligen tidernas första svarta klubbordförande i NFL.

– Det borde skicka en signal, säger han.

I samband med ”Black Lives Matter”-rörelsen bytte NFL-laget Washington Redskins förra månaden namn, eftersom det uppfattades som nedsättande för ursprungsbefolkningen i USA – och vållade stora protester.

Nu har föreningen, som just nu heter Washington Football Team, skrivit historia. I dag presenterade nämligen klubben, som den första i den amerikanska fotbollsligans historia, en svart klubbordförande.

Viktig utnämning

38-årige Wright har tidigare spelat sju år i NFL, där han representerade San Francisco, Atlanta, Cleveland och Arizona. Han är medveten om att utnämningen av honom är viktig.

– Det som det bör signalera, åtminstone inom organisationen, är att hindren som tenderar att finnas runt svarta talanger på olika ställen är på väg att minska. Och det borde skicka en signal om att det är en stor förändring av kulturen som Dan och Tanya Snyder (klubbens ägare), tränaren (Ron) Rivera och jag själv nu ska försöka genomföra, säger han till ESPN.

Maktimissbruk och sexuella trakasserier

Washington har varit i rubrikernas ljus en hel del den senaste tiden, och då inte enbart på grund av klubbens namn. Det har även rapporterats en hel del kring maktmissbruk och sexuella trakasserier i klubben. Jason Wright säger att klubben nu genomgår en förändring, något han menar att även klubbens nygjorda anställning av en kvinna som chef för kommunikationsavdelningen visade på.

– Det är en förändring jämfört med hur det har varit förut. Nu har vi en kultur som är inkluderande och transparent, där människor kan trivas både på och utanför banan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.