Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Colin Kaepernick fick under gårdagen chansen att visa upp sig inför medie- och NFL-representanter Foto: TT Nyhetsbyrån

Kaepernick visade upp sig för scouter – tre år efter utfrysningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter de uppmärksammade protesterna mot polisvåldet i USA har det nu gått tre år sedan Colin Kaepernick spelade en NFL-match. I veckan bjöd NFL in quarterbacken till en uppvisningsträning för att locka intresse från lagen i ligan. Kaepernick valde istället att hålla en egen träning.
– Jag har varit redo i tre år, jag har blivit nekad spel i tre år, säger Kaepernick efter träningen.

För tre år sedan var Colin Kaepernick en stabil quarterback för San Francisco 49ers. Efter att Kaepernick valde att protestera mot polisbrutalitet och rasism genom att knäböja under nationalsången blev 32-åring utfryst ur NFL och hans kontrakt med 49ers gick ut i mars 2017. Protesterna växte till en nationell nivå och president Trump fördömde Kaepernick och ifrågesatte om quarterbacken skulle få vara kvar i landet

I februari slöt ligan och Colin Kaepernick en överenskommelse vars innehåll inte har offentliggjorts. Men nu, tre år senare, verkar Kaepernick skönja ett ljus i slutet på tunneln. NFL meddelade i tisdags att man hade bjudit in quarterbacken till en uppvisningsträning i Atlanta under lördagen. Kaepernick har flera gånger de senaste åren sagt att han har hållit sig i form och är redo för spel i ligan. I Atlanta skulle den före detta 49ers-spelaren få chansen att visa upp sina färdigheter för alla 32 NFL-lag på plats.

Valde att hålla egen träning

Enligt Kaepernicks agent Jeff Nalley omgärdades den NFL-organiserade träningen av tveksamheter. Kaepernick fick inte reda på vilka andra spelare som skulle närvara och quarterbacken fick inte nys om träningen förrän i tisdags, bara fyra dagar innan den skulle äga rum.

NFL och Kaepernicks team lyckades inte få fram en överenskommelse och en dryg halvtimme innan träningen skulle hållas meddelade Kaepernicks team att man istället skulle hålla en egen träning på en high school-anläggning i Atlantaområdet.

NFL-scouterna och medierepresentanter fick skyndsamt ta sig till den nya anläggningen, tvärs över Atlanta. Men det de fick se verkar ha imponerat på de närvarande.

– Hans kastarm är minst lika bra som när han kom från college. Han ligger på en elitnivå, sade en anonym NFL-chef till  en ESPN-reporter efter träningen.

Efter passet levererade Kaepernick ett uttalande till den samlade mediekåren.

– Jag har varit redo i tre år, jag har blivit nekad spel i tre år, sa Kaepernick och fortsatte.

– Vi väntar att höra från Roger Goodell (NFLs högsta chef, reds. anm.), från NFL och de 32 lagen. Vi låter er veta om vi hör något. Bollen ligger hos dem nu. Vi är redo att köra.

ARKIV: Kaepernick och nationalsången – vad handlade det om? (8 september 2016)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
ARKIV: Kaepernick och nationalsången – vad handlade det om?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer