Foto: TT

NFL-klubb fördömer sköld från vit makt-demonstration

Uppdaterad
Publicerad

Detroit Lions gillade inte att se sitt klubbmärke dyka upp på en sköld använd vid den högerextrema protesten i Charlottesville.

”Vi avskyr och förkastar all användning av vårt emblem i samband med det som hände i Charlottesville i lördags”, säger NFL-klubben i ett uttalande.

Det var i universitetsstaden Charlottesville som vit makt-grupper och högerextremister drabbade samman med motdemonstranter i helgen. En kvinna dödades när en bil plöjde in bland motdemonstranter.

Högerextremisterna hade samlats i staden för att protestera mot att staden beslutat att ta bort en staty av en sydstatsgeneral.

De bar bland annat sydstatsflaggor, hjälmar, batonger och sköldar.

Nu tar NFL-klubben Detroit Lions avstånd från en av dessa sköldar som användes under våldsamheterna.

På skölden syns ett emblem som liknar Detroit-lagets klubbmärke.

”Vi avskyr och förkastar all användning av vårt emblem i samband med det som hände i Charlottesville i lördags. Vi värdesätter mångfald i vårt starka lag, staden Detroit, NFL, amerikansk fotboll, våra fans och vårt land”, säger Detroit Lions i ett uttalande till Detroit Free Press.

”Fascination för svensk högerextremism”

Skölden i fråga bar även en svensk textrad, ”nog är nog”.

– Det finns en viss fascination för svensk högerextremism i USA. En av arrangörerna till demonstrationen i lördags nämnde Nordiska motståndsrörelsen som en inspirationskälla, och vid en demonstration tidigare i somras skanderades ”Nordfront”,  säger Jonathan Leman, researcher på tidningen Expo.

– Parollen ”nog är nog” har använts av Nordisk ungdom vid manifestationer, det kan vara att de sett bilder på det.

Tidigare i veckan tvingades ett annat Detroit-lag, Detroit Red Wings, att fördöma en högerextremistisk organisation kallad ”Detroit Right Wings”, som använt NHL-klubbens klassiska märke på sköldar under helgen i Charlottesville.

– Varför ytterligare en Detroit-klubb drabbats vet jag inte, men det gör inte direkt att min misstanke att högerextremister från staden gjort detta som ett sätt att få publicitet minskar, säger Leman.

DE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.