Tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke och USA:s president Donald Trump. Foto: TT

Trump skyller våldet på båda sidorna – igen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump får hård kritik efter nytt uttalande om att ”båda sidor” gjorde sig skyldiga till våld i Charlottesville i helgen. Ett uttalande som gillas av vit makt-förespråkare men väcker stor upprördhet hos politiker från båda sidor.
– Det här är inte min president, skrev demokratiske senatorn Brian Schatz.

Donald Trump har återigen hamnat i blåsväder efter att under tisdagen beskyllt båda sidor för våldsamheterna i Charlottesville i helgen.

– Vad sägs om alternativ-vänstern. Har de någon skuld? Jag anser det, sade Trump på en pressträff som egentligen skulle handla om infrastruktur.

Gillades av vit makt-rörelsen

Uttalandet gillades av flera vit makt-förespråkare. Tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke applåderade Trump på Twitter. ”Tack president Trump för att du är ärlig och modig nog att tala sanning”, skriver han bland annat.

Högerextrema uppges nu planera nya demonstrationer i Boston.

Foto: Twitter

Förnyad kritik

Efter nattens uttalanden har Donald Trump kritiseras från flera håll av både kändisar och politiker. Basketstjärnan LeBron James skriver att: ”Hat har alltid existerat i USA. Ja vi vet det men Donald Trump gjorde det just trendigt igen!”.

Foto: Twitter

FN-chefen António Guterres säger att ”rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och islamofobi förgiftar våra samhällen”. ”Vi måste stå upp emot dem. Varje gång. Överallt”, twittrar Guterres.

Hawaiis demokratiske senator Brian Schatz skrev på twitter att: ”Ord kan inte uttrycka min avsky och besvikelse. Det här är inte min president.”

Foto: Twitter

Näringslivstoppar lämnar Trump

Flera höjdare har också lämnat den amerikanske presidenten Donald Trumps grupp av rådgivare från näringslivet, och avhoppen fortsätter.

”Jag kan inte sitta i ett råd för en president som tolererar hyckleri och inhemsk terrorism; jag avgår med omedelbar verkar”, twittrar fackbasen Richard Trumka, ordförande för USA:s tyngsta fackförbund AFL-CIO,

Även Scott Paul, ordförande för handelsorganisationen Alliance for American Manufacturing twittrar att han kommer att lämna rådet, ”för att det är det rätta för mig att göra”.

Tidigare har tunga namn som läkemedelstillverkaren Mercks vd Kenneth Frazier och IT-jätten Intels vd Brian Krzanich hoppat av rådet.

LÄS MER: Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

Ryan efterlyser tydlighet

Den ledande republikanen i kongressen, representanthusets talman Paul Ryan twittrade: ”Vi måste vara tydliga. Vitmakt-grupper är avskyvärda”.

Floridasenatorn Marco Rubio säger att Trump inte kan tillåta att högerextremister ”bara får en del av skulden”.

Chuck Schumer, Demokraternas minoritetsledare i senaten: ”Genom att säga att han inte tar ställning, gör Donald Trump tydligt det. När David Duke och andra högerextremister hyllar dina uttalanden, gör du väldigt, väldigt fel”.

LÄS MER: Protester mot Trump efter sent fördömande av Charlottesville

Sen i sitt fördömande

Trump fick efter de våldsamma händelserna i Charlottesville hård kritik för att han uppfattades ha likställt de högerextrema demonstranterna med anti-rasistiska motdemonstranter, i sin första reaktion på händelserna då en kvinna dödades och flera skadades i en bilattack.

Efter massiv kritik fördömde han två dagar senare specifikt nynazister. Men på pressträffen i Trump Towers foajé nämnde han återigen i samma andetag ”alt-left” och ”alt-right” (ungefär vänsterextrema och högerextrema).

– Det finns två sidor av historien, sade Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet