Statyn föreställande två sydstatsgeneraler i Charlottesville, USA tas bort. Foto: AP

Fyra år efter upploppen i Charlottesville – nu rivs statyerna

Publicerad

Beslutet att riva statyer av två sydstatsgeneraler fick hundratals vit-makt anhängare att inta staden Charlottesville i USA.

Protesterna slutade i våldsamma upplopp och ett mord.

På lördagen, nästan fyra år efter de uppmärksammade dagarna, plockades statyerna ner från stadens park.

Det var 2017 som stadsfullmäktige i Charlottesville i delstaten Virginia meddelade att man skulle ta bort två statyer föreställande sydstatsgeneralerna Robert E Lee och Stonewall Jackson. Parkerna Lee Park och Jackson park som de stod i skulle även döpas om.

Men beslutet stötte på motstånd.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Under två uppmärksammade dagar samlades hundratals vit-makt anhängare och högerextrema i staden för att protestera mot planerna.

Protesterna ledde till våldsamma upplopp där vit makt-demonstranter och motdemonstranter drabbade samman. Det hela slutade i att den uttalade nazisten James Fields, 22, plöjde sin bil genom en folksamling och en kvinna mördades.

I april i år meddelade Virginias högsta domstol, efter många turer, att de gamla statyerna inte var skyddade av delstatslagar.

På lördagen, ett sekel efter att statyerna upprättades och nästan fyra år efter de dödliga prosterna, plockades sydstatsgeneralerna Robert E. Lee f och Stonewall Jackson ner från Charlottesvilles parker.

Se klippet när statyn av sydstatsgeneralen Robert E. Lee plockas ner av en lyftkran.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet