Jason Keller initiativtagare för ”Unite the rights” och motdemonstranter utanför Washington DC dagen innan demostrationen Foto: Zack Wajsgras, TT/ Leah Millis, TT

Vit makt-rörelsen styr om mot Washington

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan exploderade hatet och våldet på Charlottesvilles gator i USA, när nazisterna demonstrerade för vit makt. På söndagen mobiliseras USA:s extremhöger igen, med planerade möten både i Charlottesville och i huvudstaden Washington DC.

I Charlottesville är läget relativt lugnt, ett år efter våldsamheterna, där en kvinna mördades och trettio personer skadades. Mindre demonstrationer väntas i Charlottesville under söndagen men vit makt-rörelsen har styrt om marschen till huvudstaden Washington DC, där ungefär 400 sympatisörer kommer att samlas inte långt från Vita huset. 

Det är bloggaren Jason Kessler, initiativtagaren till fjolårets demonstration i Charlottesville, som håller i mötet i Washington. Enligt USA Today hade Jason Kessler hoppats på att marschera i Charlottesville i år igen men hans tillstånd nekades av regeringen.

Halv sex på eftermiddagen lokal tid inleds demonstrationen, som fått namnet ”Unite the right”. 

Stora motdemonstrationer 

Samma tid och i samma område sluter samtidigt 22 andra organisationer upp i den stora motdemonstrationen ”Shut it down DC”. 

– Vi är starkare än dem. Vi tolererar inte hatet och det är viktigt att Washington och resten av världen får veta det, säger Makia Green från rörelsen Black Lives Matter, till Fox5

Motståndet mot det högerextrema mötet märks även från andra håll. Flera universitet har laddat med extra säkerhetsåtgärder, insatta poliser och avstängda områden. 

Många anti-fascister tror att ideologin bakom protester som Jason Kesslers måste mötas med aktiv, till och med fysisk konfrontation skriver USA Today.  

– Anti-fascister är villiga att vidta åtgärder som de flesta inte är, säger Scott Crow, författare och tidigare antifascistisk arrangör till USA Today.

Trump tar ställning 

Bakom Vita husets väggar har även president Donald Trump tagit tydligt avstånd från vit makt-demonstrationen. 

”Kravallerna i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och splittring. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!”, skriver han på Twitter. 

I fjol fick presidenten stark kritik för att ha fördömt ”båda sidor” i stället för att tydligt peka ut vit-maktaktivisterna som skyldiga. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet