• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Visa alla (5)

Trump fördömde inte högerextrema – får kritik från båda håll

USA:s president Donald Trump fördömde i ett tal under lördagen hat och våld ”från flera sidor”. Han nämnde ingen gruppering vid namn och får därför kritik både av republikaner och demokrater.
”Vi borde kalla ondskan vid sitt rätta namn. Min bror gav inte sitt liv i strid mot Hitler för att låta nazistidéer stå oemotsagda här hemma”, skrev Utahs senator Orrin Hatch.

Sedan Charlottesville i delstaten Virginia, beslutade att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee har staden fått återkommande besök av protesterande högerextremister. Men lördagens demonstration, under parollen ”Förena högern”, var med råge den största hittills.

– Jag har något att säga till alla högerextremister och nazister som kom till Charlottesville i dag. Vårt budskap är enkelt och klart: Åk hem, säger Virginias demokratiske guvernör Terry McAuliffe vid en presskonferens.

Under flera timmar efter attacken var president Donald Trump tyst och twittrade ingenting om att en bil kört in i en folkmassa, något som fick många att ifrågasätta var han höll hus. Vid 19-tiden på kvällen svensk tid tog han en paus från sin semester på en privat golfklubb och twittrade att ”allt våld måste fördömas”.

LÄS MER: Tre döda och 35 skadade i våldsamma vit makt-protester

Senare under dagen höll han ett tal om hat och våld ”från flera sidor”. Han nämnde ingen gruppering vid namn. När reportrar ställde frågor om vad han tycker om att några av de högerextrema demonstranterna, bland annat tidigare ledaren för Ku Klux Klan, sagt att de har inspirerats av honom undvek han att svara.

Kritik från många håll

Det har orsakat kritik från många håll, såväl från republikaner som demokrater, rapporterar CNN.

Scott Jennings, en före detta assistent till George W. Bush, säger att Trumps tal inte var hans ”bästa insats” och kritiserade presidenten för att han ”undvek att erkänna rasismen och att människor marscherar omkring med naziflaggor på amerikansk mark”.

Senare under kvällen twittrade Trump sina kondoleanser till offrens familj och skickade hälsningar till alla de som skadats i attacken mot den anti-nazistiska demonstrationen.

Eftersom Trump inte nämnde varken orden ”vit makt” eller ”nazism” reagerade många amerikaner i sociala medier. De flesta efterlyste en klarare bild av presidentens åsikter om händelsen.

”Det finns bara en sida”, twittrade den förre vicepresidenten Joe Biden.

”Värsta sortens rasism”

”Presidentens prat om 'många sidor' ignorerar den hemska verkligheten när det kommer till vit makt-rörelser i vårt land i dag”, sa representanthusets förra talman, demokraten Nancy Pelosi, i ett uttalande.

Den förre guvernören i Arkansas, Mike Huckabee, vars dotter Sarah Huckabee Sanders är Vita husets nya presschef, twittrade: ”Vit makt-dynga är den värsta sortens rasism. Det är ondska och perversion av Guds sanning att tro att vår skapare värderar några över andra.”

LÄS MER: Sorg i Charlottesville efter våldsamheterna

Grundaren till Daily Stormer, en nynazistisk webbsida och del av extremhögern i USA, skrev i mycket positiva ordalag om det faktum att Trump inte nämnde vit makt-rörelsen vid namn, skriver Business insider.

”Han vägrade att ens nämna att det hade något att göra med oss. När reportrar skrek åt honom om vit nationalism gick han bara ut ur rummet. Det är väldigt positivt för oss”, rapporterar skribenter på sajten.

20-åring gripen

Föraren som körde in i folkmassan, en 20-årig man, har gripits. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt mord.

– Vi har människor som kommer hit för att skapa förödelse och kaos, vilket ledde till tre dödsfall här i Charlottesville, sa staden Charlottesvilles representant Maurice Jones vid en presskonferens.

Tillståndet är kritiskt för fem personer som kördes på och ytterligare fyra har allvarliga skador.

Redan före bilattacken hade många personer skadats i våldsamheter kring den högerextrema demonstrationen. Totalt har över 30 människor skadats i våldsamheterna.

Ett lokalt undanstagstillstånd har redan utlysts och på lördagskvällen röstade stadens politiker för att ge polischefen rätt att införa utegångsförbud om det behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet