• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Ella Berger/SVTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Sorg i Charlottesville efter våldsamheterna

En kvinna dödades när en bil plöjde in bland motdemonstranter vid en högerextrem manifestation i Charlottesville. SVT:s utsända i USA, Ella Berger, befinner sig i staden några timmar efter dådet.
– Det är stilla, men polisnärvaron märks fortfarande tydligt. Gatorna är avspärrade omkring den plats där bilen körde in i folkmassan, säger hon.

Den 32-åriga kvinnan gick över gatan när en bil körde in bland de antirasistiska motdemonstranterna, enligt stadens polischef Al Thomas. Senare kraschade en polishelikopter i ett skogsområde i staden och två personer omkom.

Filmklipp som sprids på sociala medier visar hur bilen i hög hastighet åker mot en grupp människor på en smal gata. Människor ramlar åt alla håll och många skriker i panik. Därefter backar bilen snabbt därifrån.

LÄS MER: Tre döda och 35 skadade i våldsamma vit makt-protester

Helikopterkraschen inträffade i närheten av oroligheterna och var utskickad i bevakningen av den högerextrema demonstrationen. Inga personer på marken skadades.

”Jag trodde jag skulle dö”

En ung man vid namn Evan Kiernan berättar att han befann sig på gatan när bilen kom körande. Han hörde ljud som lät som skottlossning.

– Jag trodde att jag skulle dö. När jag hörde den höga knallen så tänkte jag att nu börjar de skjuta och sedan eskalerar det, det här är min sista stund i livet, säger han till SVT.

Evan har varit på plats och hjälpt till hela kvällen. Foto: Ella Berger/SVT

När han förstod att det var en bil så sprang han fram till ambulanspersonalen och försökte hjälpa till, eftersom han är läkarstudent. Han har varit kvar på platsen hela kvällen.

– Jag ska gå hem nu. Jag är helt utmattad. Men jag ville vara här och stötta min stad, Charlottesville, säger han.

Människor tackar poliserna

Mitt på gatan har fem ljus tänts och några rosor lagts på marken. De som är kvar här nu står i tysthet. Människor tackar poliserna för deras insatser. Sent på kvällen är gatorna fortfarande avspärrade i centrala Charlottesville, där SVT:s utsända team befinner sig.

Iman Tahbaz och Ella Berger på plats i Charlottesville för SVT:s räkning. Foto: Ella Berger/SVT

– Jag står mitt på gatan där bilen kom körande i hög hastighet. Längst ner ser man vraket av en silverfärgad bil som stod och väntade på de förbipasserande motdemonstranterna när den blev påkörd bakifrån, och människor hamnade då mellan de två bilarna, säger Ella Berger.

Richard Fox är den som ställt fram ljusen på gatan där bilen for fram.

Richard Fox har ställt fram ljus. Foto: Ella Berger/SVT

– Det här är den sorgligaste dagen, den pinsammaste dagen, i vår stads historia. Vi är inte det här. Om du tänker på det bästa med södern, vänligheten och gästfriheten, så tänker du på Charlottesville. Men nu är det här allt världen kommer att få se, säger han.

Bär påk för att skydda sig

SVT träffar även på en man vid namn Ricky Webster som befunnit sig på platsen hela dagen. Han bär en påk för att skydda sig men säger att han inte är arg på de högerextrema som demonstrerat.

Ricky Webster har beväpnat sig med en påk för att skydda sig själv. Foto: Ella Berger/SVT

– Vi är alla bröder i slutändan. Men det finns så mycket rasism, så många av oss är rasister och hycklare. Vi hatar de som ska föreställa våra bröder. Jag är inte sådan. Jag älskar dem också.

– En annan man vi pratade med sa att han kände att våldsamheterna även är motdemonstranternas fel – att högergrupperna hade tillstånd att demonstrera, säger Ella Berger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma sammandrabbningar i Charlottesville

Mer i ämnet