Stenmarks stora Duplantishyllning: ”Bland det största jag sett”

Uppdaterad
Publicerad

Den normalt så sansade Ingemar Stenmark stämmer upp i hyllningskören för Armand Duplantis efter EM-guldet i stavhopp och berättar en överraskande anekdot.
– Det var fantastiskt spännande. Jag har ju själv varit stavhoppare som liten, så jag vet hur svår sporten är, säger Ingemar Stenmark till SVT Sport.

Hyllningarna till Armand Duplanits efter dennes magiska uppvisning under EM-finalen i Berlin med 6,05-hoppet som kröning tar inte slut.

Senast i skaran – legendaren och folkhjälten Ingemar Stenmark.

Stenmark som själv slog igenom som 18-åring när han vann sin första världscuptävling i Madonna di Campiglio, Italien, menar att ”Mondos” prestation var enorm.

– Bland det största jag sett. Och speciellt eftersom det är en svår gren, man kan jämföra lite med skidåkning. Båda grenarna är små marginaler och allt måste stämma. För honom stämde ju allt, helt enormt, säger Ingemar Stenmark till SVT Sport.

”Har själv varit stavhoppare – vet hur svårt det är”

Den alpina skidkungen följde finalen från soffan. Och trots att han, som han säger, inte är så ”emotionellt lagd” – kom det ändå ett skrik.

– Jag följde den jättemycket, och det var fantastiskt spännande. Kul att Duplantis klarade 6,05. Jag har ju själv varit stavhoppare som liten, så jag vet hur svår sporten är. Och jag beundrar verkligen honom mycket, fortsätter Stenmark.

Trodde du det skulle sluta som det gjorde?

– Nej, efter 6 meter trodde jag inte han skulle hoppa högre. Men jag tror att det var perfekta förhållanden, många som hoppade bra, det var nog ganska viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer