Foto: Martin Gustafsson

18-åriga Anton Magnusson slutade under pandemin: ”Det är på isen man vill vara”

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey har varit allt för Anton Magnusson.

Men under coronapandemin tröttnade 18-åringen – och la av.

– Jag tänkte köra själv tills isen öppnade igen, men det dröjde ju, säger han.

Enligt nya siffror från Riksidrottsförbundet, som SVT fått ta del av, minskade idrottandet bland barn och unga med 10 procent under 2020. Bland pojkar 17-20 år minskade det med 17 procent, jämfört med 10,1 procent för flickor i samma ålder.

18-årige Anton Magnusson från Skara har bestämt sig för att ta en paus från ishockeyn. Han älskar sporten, men när restriktionerna satte stopp för idrottandet inomhus och träningarna flyttades från rinken till fysträning utomhus började han tröttna.

– Att spela hockey var nästan mitt livs mening. Men när ishallen stängde kände jag att det är på isen jag vill vara. I början tränade jag själv medan jag väntade på att det skulle dra igång.

Mest av allt saknade han att vara på isen och med lagkompisarna. Även om Anton promenerar, springer och gymmar istället för att träna hockey är det ändå något som saknas.

– Allt mitt fokus låg ju på hockeyn. Man längtade till träningarna med grabbarna och att få lira lite. Det är sammanhållningen, att få åka skridskor och närkampsspelet och allt det där.

Förstår du varför folk i din ålder lägger av?

– Folk vill vara på isen och spela hockey. Det där med fys är säkert jättekul, men det är inte därför man spelar hockey. Jag tror att det är att man inte får vara på isen och att man tappar mycket när man kommer tillbaka.

Lok-stödet

Det statliga lokala aktivitetsstödet (lok-stöd) är ett stöd till idrottsföreningar som delas ut av Riksidrottsförbundet. Stödet går till verksamheter för personer mellan 7-25 år.

Statistiken bygger på antalet s k ”deltagartillfällen”: det antal personer som deltagit vid en träning eller tävling som pågått i minst 30 minuter. Deltar 20 personer på en fotbollsträning räknas det alltså som 20 deltagartillfällen.

Resultaten ovan baseras på idrottsföreningarnas ansökningar för 2020. Siffrorna är preliminära och smärre justeringar kan komma att genomföras.

Ett år med corona

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om idrotten under pandemiåret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.