Foto: Scanpix

Abeba Aregawi – Sveriges stora guldhopp

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Abeba Aregawi är obesegrad på 1 500 meter i år och är Sveriges stora guldhopp i VM. Men vem är hon? Här är hennes historia.

Som 17-åring ställde Aregawi upp i en skoltävling på 800 meter. Hon vann tävlingen och blev erbjuden en plats i en löparklubb av en talangscout i Addis Abeba.

Några år senare var Henok Weldegebriel på träningsläger i Etiopien. Han träffade Abeba Aregawi som blev kär. Henok är också från Etiopien men har bott i Sverige i nio år och är svensk medborgare.

Friidrotts-VM 2013

Paret gifte sig 2009 och då lämnade Aregawi Etiopiens huvudstad. Hon bosatte sig tillsammans med sin man i Stockholm.

Guld-hopp på OS

Aregawi fortsatte tävla för Etiopien men ville bli svensk medborgare. När hon sedan bytte gren från 800 till 1 500 meter tog karriären rejäl fart.

2012 vann hon Diamond League-galan i Rom med världstiden 3.56,54 och blev en guldkandidat inför OS i London. Hon fortsatte att vinna. Oslos Diamond League, och sedan Diamond League-finalen i Zürich och därmed hela Diamond League.

London-OS, där hon fortfarande tävlade för Etiopien, blev en missräkning med en femteplats men Aregawi skulle komma tillbaka.

Svensk medborgare

I juni 2012 blev hon svensk medborgare och i december började hon tävla för Sverige och Hammarby IF.

Ulrika Hellberg är vice ordförande för Hammarby IF Friidrott, klubben som Aregawi representerar, och nära vän med löpfenomenet.

– Jag är väldigt fascinerad av hennes dedikation till att prestera. Hon äter, sover och andas friidrott. Tillsammans med hennes kristna tro är det hennes stora passion i livet, säger Hellberg som varit och hälsat på Aregawi i hennes hemtrakter i Etiopien.

Eftersom Aregawi ännu inte talar så mycket svenska är det inte helt enkelt för hon och Helberg att kommunicera.

– Vi använder lite svenska, engelska, bilder, händer och kroppen för att kommunicera. Men jag längtar efter att vi kan börja prata loss på allvar, säger Hellberg.

Unnar Aregawi framgång

2013 har hittills varit ett stort succéår för Aregawi. Hon tog guld på inomhus-EM i Göteborg och följde sedan upp det med att gå obesegrad under utomhussäsongen fram till VM.

Med sina fem vinster i Diamond League, de enda tävlingar hon gjort utomhus i år, har hon satt sig i respekt hos sina konkurrenter.

Alla räknar med att hon ska ta hem VM-guldet i kväll. I så fall skulle det innebära Sveriges första VM-medalj i Moskva – och första på sex år. En av dem som hoppas allra mest är Urlika Hellberg.

– Jag känner så mycket kärlek för henne. Jag unnar henne verkligen framgång, säger Hellberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM 2013

Mer i ämnet