”Vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier”

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) ser positivt på ambitionen att ett OS skulle kunna genomföras utan statliga medel. ”Men en förutsättning för ansökan skulle fortfarande vara en statlig förlustgaranti”, skriver hon i en kommentar till SVT Sport

”Jag bedömer att det finns osäkerheter i de beräkningsunderlag som nu presenterats. Jöran Hägglund bedömer att ett OS i Stockholm kommer att kosta ungefär 10 miljarder kronor att genomföra, inkl. säkerhetskostnader. Dessutom tillkommer investeringskostnader. Kalkylen för ett Oslo-OS ligger på nästan dubbla kostnaden. De senaste fem vinter-OS har i genomsnitt kostat nära dubbelt så mycket som nu uppskattas för Stockholm”, skriver Adelsohn Liljeroth.

Adelsohn Liljeroth menar att det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier för ett vinter-OS med tanke på de stora kostnader som olympiska spel för med sig.

OS 2022

”Staten skulle genom förlustgarantin ikläda sig en betydande finansiell risk. Ett OS riskerar därför att kräva en substantiell insats av skattemedel för att kunna genomföras. Medlen skulle behöva tas från andra angelägna ändamål”, skriver ministern.

Hon menar dessutom att budgetar nästan alltid spricker när det gäller OS.

”Detta stöds av internationella studier som visar att inget OS sedan 1960 har hållit sig inom budgeterade ramar”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2022

Mer i ämnet