Alm: ”Ivan är en person man omedelbart saknar” Foto: Scanpix

Ivan Turina är död

Uppdaterad
Publicerad

AIK:s målvakt Ivan Turina är död. Den kroatiske målvakten hittades avliden i sin lägenhet på torsdagsmorgonen. Han blev 32 år.

Polisen i västerort bekräftar för SVT Sport att målvakten har avlidit, och polisen uppger att det rör sig om ett sjukdomsfall.

Beskedet till polisen kom kl 07.30.

– Vi misstänker inget brott, och kommer därför inte gå vidare med någon utredning, säger Ann-Christine Kleist, informationsansvarig vid Västerortspolisen, till SVT Sport.

”Han var fullt frisk”

– Han avled hastigt i sömnen. Vi försöker med läkarnas hjälp reda ut vad som hänt. Han var fullt frisk, säger Gabriella Blombäck, mediekontakt i AIK, till SVT Sport.

– Vårt fokus just nu är att ta hand om familjen och laget, säger Blombäck.

Björn Wesström, tillförordnad sportchef i AIK, vill inte spekulera i vad som kan ha orsakat dödsfallet.

– Vi har inte fått någon information om vad det kan ha berott på. Vi vill undvika spekulationer och gå ut först när vi fått någon relevant information.

Många fotbollsspelare har på senare år dött på grund av hjärtproblem. Men enligt AIK:s läkare Karol Zyta handlar det mer troligt om plötslig död.

Ovanligt med plötslig hjärtdöd hos unga

Mats Börjesson, överläkare i kardiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, säger till TT att det är ovanligt med plötslig hjärtdöd hos unga människor.

– Det händer mellan en till tre personer per 100 000. Men enligt en relativt ny undersökning från den amerikanska collegeidrotten så ökar risken i de högsta divisionerna, säger Börjesson, som sitter med i fotbollens medicinska kommitté.

– För människor under 30 år är orsaken medfödda hjärtsjukdomar. För de som är äldre än 30-35 år är det nästan enbart kranskärlsjukdomar.

AIK:s fotbollslag sörjde på morgonen Turina på träningsanläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ivan Turina

Mer i ämnet