Alfredsson: Trodde inte det skulle bli så stort

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Alfredsson, 41, har börjat känna sig bekväm med beslutet att lägga av och hyllas med en ceremoni inför Ottawas möte med New York Islanders som spelas natten till fredagen. Sedan börjar han en lång ledighet.

– Det kommer säkert att bli känslosamt, säger Alfie, som spelade i Ottawa mellan 1995 och 2013 innan han avslutade i Detroit förra säsongen till SVT Sport.

– Det blir som att komma hem och folk har varit så vänliga. Det blir skönt med det här avslutet innan det blir nästa kapitel, funderar han och känner ingen ånger över att ha avslutat sin NHL-karriär i Detroit.

– Nej, jag behövde den utmaningen och har fått många fina vänner där, säger Alfredsson som bor kvar med familjen i Detroit den här säsongen ut, en tid då han kan ägna mer tid åt familjen och engagera sig i sönernas ishockey, där han själv coachar ett av lagen, och skolarbete.

Han ska värma upp med laget Ottawa i matchstället och sedan göra ett ceremoniellt nedsläpp och avslut.

Ta ett år ledigt

– Jag ska nu ta ett år ledigt och sedan får vi se vad som händer, jag har ju alltid varit involverad inom ishockeyn men om det i framtiden blir på proffsnivå får vi se. Jag ska lyssna, säger Alfie och undviker att svara frågan om han fått några förslag.

Han gläds åt att kunna åka på en solsemester framöver.

– Nu får jag tillfälle att göra det jag aldrig hann med tidigare.

Vad det gäller framtida bostadsort ska det bestämmas inom familjen men i nuläget rör sig planerna kring triangeln Ottawa, Detroit och Göteborg (där han vann SM-guld med Frölunda under lockoutsäsongen 2004-05).

Starka minnen från Nagano 1998

Han var med i fem OS och minns speciellt Turin 2006 då det blev ett oförglömligt guld tillsammans med de allra största inom modern svensk ishockey: Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Henrik Lundqvist bland andra.

– Det sticker ut eftersom vi vann, funderar Alfredsson som nästan ändå har starkare minnen från Nagano 1998.

– Det var en stor upplevelse och jag var nyfiken och tog in allt och speciellt att vara med de andra atleterna. Det var en känsla som aldrig släppte.

I natt hyllas han för sin insats som Mr Ottawa.

– Det ska bli skönt att få säga det jag vill ha sagt. Jag är väldigt ödmjuk inför det här. Det har vuxit under tiden och jag trodde inte att det skulle bli så stort och väcka så mycket uppståndelse, säger en lite tagen Alfredsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.