Naomi Osaka, till vänster, och Simone Biles till höger. Foto: Bildbyrån

Året då stjärnorna talade om mental ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Medaljer, titlar och rekord i all ära.

Idrottsåret har lika mycket handlat om något helt annat: Mental ohälsa.

Hur kommer det sig att så många stjärnor i år valt att tala ut om sitt lidande?

– Jag lite förvånad över att det har tagit så lång tid, säger idrottspsykologen Göran Kenttä.

Nyheten slog ned som en bomb när japanska tennisstjärnan Naomi Osaka inför Franska mästerskapen i våras meddelade att hon inte skulle ställa upp på några presskonferenser under turneringen. Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren skrev på Twitter att beslutet togs med hänsyn till hennes mentala hälsa.

Osakas beslut ifrågasattes och kritiserades av såväl mediekåren som av arrangörer och flera tennisstjärnor.

Men det var också en dörröppnare.

I OS i Tokyo några månader senare valde amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles att bryta lagtävlingen. Superstjärnan berättade även hon att det berodde på mental ohälsa, och sade att hon inspirerats av Osaka.

Och från svenskt håll har ishockeymålvakten Robin Lehner, i NHL-klubben Vegas, meddelat att han avstår OS i Peking i februari av rädsla för hur de hårda restriktionerna skulle påverka hans mående.

Hur kommer det sig då att så många idrottsstjärnor i år öppet valt att prata om mental ohälsa?

”Tiden mogen”

– Tiden är väl lite mogen. Psykisk ohälsa har sannolikt alltid funnits i elitidrotten, och det har funnits ett otroligt stort stigma – det har någonstans inte varit okej att prata om det, säger idrottspsykologen Göran Kenttä och fortsätter:

– Samtidigt blir jag lite förvånad över att det har tagit så lång tid. Osaka är nog faktiskt den första som jag känner till som väljer att kliva av en tävling på världselitnivå, och säga att skälet är psykisk ohälsa

Göran Kenttä menar att mental ohälsa inom elitidrotten inte är någon ny företeelse. Däremot har berättelserna tidigare inte blivit offentliga mitt under den aktiva idrottskarriären.

– Tidigare har det varit att man i efterhand, när karriären tagit slut, har kunnat berätta om det. Men att man gör det mitt uppe i det hela, och till och med väljer att avstå tävlingar på grund av psykisk ohälsa, gör att man faktiskt har tagit det ett steg vidare under 2021, säger han.

Cecilia Åkesdotter, tidigare VM-guldmedaljör i taekwondo som nu jobbar som psykoterapeut samt idrottspsykologisk rådgivare, är inne på samma spår:

– Tidigare har modellen egentligen alltid varit att man ska hålla käften om man mår dåligt, och i stället bita ihop.

Stor spridning

Att det är så många olika typer av idrottare – tennisspelare, gymnaster, ishockeyspelare samt flera stjärnor inom amerikansk fotboll – som pratat ut om mental ohälsa ser hon som positivt.

– Jag tänker att det är väldigt bra att det är olika personer som pratar om det, att vi får en bredd. Att det inte bara är estetiska idrottare som går ut och pratar om det, de har en viss problematik inom de idrotterna; bedömningssporter där man bär mindre kläder vilket kan öka risken för exempelvis ätstörningar.

60 SEKUNDER: Osakas kamp i rampljuset (19 augusti 2021)

Fakta: Sex idrottsstjärnor som pratat öppet om sin psykiska ohälsa

+ Naomi Osaka, tennis: Den fyrfaldiga grand slam-vinnaren berättade inför Franska mästerskapen i våras att hon inte tänkte ställa upp på några presskonferenser. Japanskan skrev på Twitter att presskonferenser ökar hennes mentala press. ”Jag kommer helt enkelt inte att utsätta mig för människor som tvivlar på mig”, skrev hon.

+ Simone Biles, gymnastik: Sportens största fixstjärna, som knep fyra guld i OS i Rio de Janeiro, bröt lagtävlingen under sommar-OS i Tokyo. Amerikanskan berättade att Osaka inspirerat henne att prata ut om sina problem med mental ohälsa. ”Livet är mer än bara gymnastik”, sade Biles.

+ Robin Lehner, ishockey: Den svenske NHL-målvakten har tidigare berättat att han är bipolär, har ADHD och lider av posttraumatiskt stressyndrom. I en intervju med Aftonbladet tidigare i vintras avslöjade Vegasstjärnan att han avstår OS i Peking nästa år, då han av hälsoskäl inte vågar riskera att isoleras i OS-bubblan. ”Jag hade otroligt gärna åkt, men risken är för stor”, sade Lehner till tidningen.

+ Jenny Rissveds, mountainbike: Efter OS-guldet i Rio de Janeiro 2016 gick Rissveds från att vara i stort sett okänd till att bli en av Sveriges mest hyllade idrottare. Men mountainbikecyklisten tog senare en längre paus från sporten då hon led av depression och ätstörningar. 27-åringen var i år tillbaka i OS, och sade inför sommarspelen i Tokyo att hon lärt sig mycket om sig själv de senaste åren. ”Det har varit mycket motgångar, men jag har vuxit enormt av det, vilket jag är tacksam för i dag”.

+ Lane Johnson, amerikansk fotboll: Philadelphia-stjärnan, tacklaren, Super Bowl-vinnare 2018, missade tre NFL-matcher tidigare i höstas på grund av symptom han kände efter att ha slutat med sin ångestdämpande medicin. På en presskonferens berättade 31-åringen om sin ångest, och vikten av att prata om mental ohälsa inom NFL. ”Håll inte inne det, det är enkelt att göra det”.

+ Kalle Berglund, friidrott: Den svenske medeldistanslöparen åkte ut redan i kvalet på 1 500 meter vid OS i Tokyo. Efteråt berättade 25-åringen att han haft problem med överträning och psykiska besvär och mental ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.